2009. augusztus 13., csütörtök

Görög sült krumpli


1 kilónyi krumplit meghámoztam, majd vékony hasábokra vágtam, és egy közepes tepsibe raktam. Enyhén sóztam, daráltam rá egy kis tarkaborsot, ráfacsartam 1 citrom levét, és friss oregánóleveleket tépkedtem rá (de ki fogom próbálni egyéb zöldfűszerekkel is: bazsalikommal, majorannával, rozmaringgal, petrezselyemmel, ... - persze egyszerre csak egyfélével). Felöntöttem kb. 2 dl olívaolajjal és 4 dl vízzel, így éppen ellepte a folyadék. Beraktam a sütőbe, és 190 fokra kapcsolva 60 percig sütöttem, majd még 10-15 percig az elzárt sütőben hagytam.

A krumpli fantasztikusan puhára párolódott, a teteje pedig enyhén megpirult. A léből kihalászott krumpli könnyű és ízletes - igaz, rágni nem nagyon kell, úgyhogy nem volt nehéz túlennem magam belőle...

A visszamaradt olajos-fűszeres lé felhasználásán is elgondolkodtam, mivel kiönteni sajnálom. Ha több kenyeret ennék, és szeretném a tunkolós műfajt, bizonyára vonzana a lehetőség, hogy kimártogassam. Ha bírnám a sok citromos-olajos öntettel készült salátákat, tuti befutó lenne, némi friss citromlével kiegészítve. Így viszont inkább valami serpenyős egytálétel alatt fogja végezni a napokban - hacsak ki nem találok valami jobbat addig... [Utólagos kiegészítés: krumplival és patiszonnal ez a gyors egytálétel lett belőle végül.]


Fahéj és feta receptje, én persze a hagymák nélkül készítettem.

Idő: kb. másfél óra múlva lehet enni, de csak 10 percnyi munka van vele az elején
Pénz: kb. 400 Ft a fenti mennyiség, ami 2 tisztes adag főétel vagy 4 adag köret

4 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Kedves Dulmina!

Ha a krumplit lefeded alufoliával, akkor egészen kevés folyadék kell a párolásához és természetesen nem szükséges ennyi olaj sem. Kb fél dl víz és 1 ek olaj bőven elég. Utána meg csak jól le kell fedni alufóliával, hogy a gőz sehol ne jöjjön ki.

Dulmina írta...

Igen, a lefedve párolós műfajt is űzöm, főleg télen, pataki tálban. Ezt inkább kíváncsiságból próbáltam ki, nemigen fogom rendszeresen így készíteni. A fűszerezése azért határozottan tetszett!

Sütis néne írta...

Szia!
küldtem neked valamit! :-)
http://sutisnene.blogspot.com/2009/08/kedves-macik.html

Bridge írta...

Vasárnap hasonlló menü volt fűszerek nélkül. Még eszembe sem jutott, hogy keverjem, de egyszer kipróbálom, hogy nem csak só. Az alufóliával először lefedem, aztán 10 perccel a vége előtt leszedem általában.
Néha lehet ilyen jellegű is, hiszen te sem "olajban locsogó" főzőcskézéseket művelsz általában. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails