Hozzávalók 6-8 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 2 liter víz
- 1-1 csapott teáskanál szárított rozmaring, kakukkfű és majoránna
- 2 kis babérlevél
- 10-15 dkg fekete szemű bab (vagy fejtett bab)
- 5-6 tojásnyi méretű krumpli
- 2-3 marék zöldbab
- ökölnyi darab sütőtök
- 2 paradicsom
- 1 paprika
- kb. 1/2 kg cukkini
- 1 teáskanál só
- 10 dkg apró, tojásmentes száraztészta (tönkölylisztes orsót használtam)
- 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható, illetve több sajttal kiváltható)
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- 2-3 dkg házi sajt (elhagyható, illetve több sörélesztőpehellyel kiváltható, és akkor vegán fogást kapunk)
Meghámozzuk és felaprítjuk a zöldségeket.
Vastag aljú, nagy fazékban fölmelegítjük az olajat, és kevergetve üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzátesszük a felkarikázott répát és gyökeret, és ezekkel is keverünk rajta még néhányat.
Felöntjük a vízzel, beleszórjuk a zöld fűszereket és a szárazbabot (ez a fajta hamar megfő áztatás nélkül is, egyébként célszerű előzetesen beáztatni egy éjszakára, illetve a hosszú vagy nem pontosan ismert főzési idejű fajtákat külön megfőzni enyhén szódabikarbónás vízben, és csak a végén belekeverni a levesbe).
Amikor a bab kezd puhulni, hozzétesszük a felkockázott krumplit, valamivel később a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot, majd a felkockázott sütőtököt, a meghámozott és felcikkezett paradicsomot, a felcsíkozott paprikát, a felszeletelt cukkinit és a száraztésztát (zsenge cukkinit nem szükséges meghámozni és kimagozni, idősebb példányt viszont már igen). Sózzuk és addig főzzük, míg minden megpuhul benne (ne legyen nagyon puha, elég, ha csak harapható; a tésztát és a babot érdemes ellenőrizni).
Közben a bazsalikommártáshoz megtisztítjuk és lereszeljük a fokhagymát, és hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomot, az olajat, a sörélesztőpelyhet és az apróra reszelt sajtot.
Tálaláskor teszünk belőle a meleg levesre egy-két teáskanálnyit.
Forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv
1 megjegyzés:
Igazad van, az ilyen "Fradi levesek" (Nagymama = mindentbele) a legfinomabbak. :)
A mártáson elgondolkoztam, még leveshez nem próbáltam ilyesmit. (Bár más meg a főzelékhez nem eszik salátát :) ) De ezek szerint nem túl karakteres hozz.
Megjegyzés küldése