2012. augusztus 4., szombat

Két laktovega lakomái - Heti menü 2012. 07. 28. - 08. 03.

A hétindító, szombati piacozás eredménye (dorozsmai kis piac):
4 l tej (680 Ft)
füstölt, köménymagos házi sajt (840 Ft - 1600 Ft/kg)
10 cső kukorica (500 Ft)
1,5 kg méteres zöldbab (300 Ft)
2,5 kg padlizsán (500 Ft)
3,5 kg paradicsom (350 Ft)
1,2 kg paprika (150 Ft)
2 kg sárga paradicsom (200 Ft)
1 csomó répa (50 Ft)
1 csomó petrezselyemgyökér zölddel (60 Ft)
1/2 l fejtett bab (400 Ft)
3 sárgadinnye (közel 4 kg) (315 Ft)
Mindösszesen: 4345 Ft

A zöldbab és a padlizsán egy része eltevésre lesz (a megmosott, feldarabolt babnak irány a fagyasztó, a padlizsán egy részét pedig megsütve beüvegelem, amolyan padlizsánkrém-alapnak). Jövő hétvégére egy menet zakuszkafőzést is kilátásba helyeztem - addigra talán még olcsóbb lesz az alapanyag, de akár már ennyiért is megérné, és zakuszkából ugye sosem elég.

Itthoni készletből tettem hozzá:
olaj (napraforgó, olíva), vörösbor, vanília kivonat, sörélesztőpehely, só, borókabogyó, olaszos fűszerkeverék, fahéj, pikáns fűszerkeverék, kurkuma, őrölt kömény, babérlevél, mustár, zsemlemorzsa (legyen mondjuk 300 Ft összesen)
a kertből és a Tanyáról: kakukkfű, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma, tárkony, koktélparadicsom, őrölt paprika
1/2 csomag gabonakeverék (féláron lőttük múltkor a Sparban) (150 Ft)
1/2 bögre árpagyöngy (40 Ft)
1 dl baracklekvár (házi, saját termésből, évekkel ezelőttről)
8 dl dzsem (házi: füge, eper, csipkebogyó, citruslekvár - évekkel ezelőtti készlet mind)
2 bögre zabpehely (80 Ft)
15 dkg spagetti (40 Ft)
5 dkg tarhonya (20 Ft)
33 dkg rövidcső (130 Ft)
1 kg Graham-liszt (300 Ft)
1 kg finomliszt (120 Ft)
8 dkg élesztő (25 Ft) (pékségben veszünk kimért élesztőt, 317 Ft/kg, ami az előrecsomagolt kocka élesztő árának harmada se)
2 dl habtejszín (130 Ft) (akciósan spájzoltam be még nyár elején)
2 kg krumpli (60 Ft)
15 dkg barna cukor (100 Ft)
Mindösszesen: 1495 Ft

Szombat:
reggeli, tízórai, uzsonna: főtt kukorica
ebéd: nyári babos egytál
vacsora: olajos kenyér, paradicsom / az ebéd maradéka
egyéb: vaníliafagyi

Vasárnap:
reggeli: olajos kenyér, paradicsom / főtt kukorica (előző napi maradék)
ebéd: sült zöldségcsiga árpagyönggyel
uzsonna: palacsinta (cukros-fahéjas / lekváros)
vacsora: cukkinis-sajtos tészta

Hétfő:
reggeli: olajos kenyér, paradicsom, hagyma / zabkása fügedzsemmel
ebéd: bazsalikomos zöldségleves
uzsonna: sárgadinnye
vacsora: cukkinis-krumplis kenyér (recept később, mert még pontosítani kell)

Kedd:
reggeli: cukkinis-krumplis kenyér
ebéd: nyári zöldségleves tárkonnyal
vacsora: paradicsomos-sajtos péksütemény
egyéb: sárgadinnye

Szerda:
reggeli: sárgadinnye / zabkása eperdzsemmel
ebéd: nyári rakottas pataki tálban
vacsora: olajos kenyér, paradicsom / déli maradék

Csütörtök:
reggeli: ? / zabkása citruslekvárral
ebéd: héjában sült krumpli (+ megsült mellette a padlizsán is, amiből pástétom lett másnap) (egyéb elfoglaltságom miatt Istié volt a konyha)
vacsora: maradékok
egyéb: csipkebogyófagyi (házi hecsedli lekvárból)

Péntek:
reggeli: sárgadinnye / zabkása áfonyadzsemmel
ebéd: sajtos makaróni (nem ez volt az előzetes terv, csak a szokásosnál kevesebb tej fogyott a héten, és kellett valami, ami nagyobb mennyiséget elnyel + szívesen meg is ennénk) (ugyanez, csak penne helyett rövidcsővel, a zöldségek nélkül, torma helyett mustárral, plusz némi zsemlemorzsával a tetején)
vacsora: kenyér, padlizsánkrém, paradicsom

Minden nap bőséges mennyiségű csapvizet ittunk (20 fillér / liter).

A bevásárolt zöldség-gyümölcs igencsak bőséges kínálatnak bizonyult, úgyhogy amikor láttam, hogy sok lesz, érelemszerűen raktam el belőle szűkösebb időkre is. Így került a fagyasztóba 1 kg megtisztított zöldbab és a sült padlizsán nagy része is. A paradicsomból és a paprikából maradt szombatra egy lecsónak való mennyiség, valamint a sárgadinnyéből van még meg az egyik a hűtőben, mert illata ellenére is ritka gyenge minőség (kemény és ízetlen a húsa). A sajtból is megvan még egy tízdekányi darab (valami tésztaétel tetejére épp jó lesz). (Ezek ára összesen kb. 200 + 300 + 200 + 100 + 160 = 960 Ft - ezt most adtuk érte, de csak később kerül felhasználásra, akkor már majd itthoni készletből. Azt pedig szigorúan tartom, hogy ételt nem dobunk ki, így ez nem termeli a veszteséget.)
Összesen 4345 + 1495 - 960 = 4880 Ft-ot költöttünk ennivalóra a héten, amiből a fenti menü volt kettőnknek, igen bőséges adagokkal. Lehet, hogy tudományosan nem elég jó, de nem tűnt se unalmasnak, se szegényesnek - sőt, kifejezetten jókat ettünk egész héten.

Ma csak csökkentett bevásárlás volt aktuális fogyasztásra, helyette a zakuszka-hozzávalókkal pakoltunk fel, hazaérve pedig neki is láttunk a feldolgozásnak (már a száraz dunsztban pihen a 11 üveg, közel 6 liter ízletes kenyérrevaló). Holnap újabb kör, tésztára való zöldséges szósz alapanyagokért (vagy ami sikerül, de ez a cél lebeg a szemem előtt).

Menütervezésről elméletben itt írtam.
 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!

Amióta néhány hete rátaláltam a blogodra, mindennap benézek Hozzád.
Nagyon tetszenek az ételeid, ötleteid, stílusod! További munkádhoz sok sikert, jó ötleteket kívánok!

Egy új olvasód: Berita

Dulmina írta...

Kedves Berita!
Szeretettel üdvözöllek virtuális konyhámban, érezd jól magad nálam!
Dulmina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails