Hozzávalók 2-3 személyre
- 1 bögre (2,5 dl) barna rizs
- 1,5 bögre víz
- 1 kávéskanál só
- 1 közepes csillagtök (patiszon)
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 marék olívabogyó
- csipet só
- 1-2 teáskanál olaszos fűszerkeverék (szárított szurokfű, borsikafű, bazsalikom, rozmaring)
- 2 evőkanál olívaolaj
Közepes méretű, műanyag részeket nem tartalmazó (!) lábasba szórtam a rizst, ráöntöttem a vizet, sóztam. Meghámoztam a csillagtököt, teáskanállal eltávolítottam a magjait, éles késsel levágtam a tetejét, aztán húsának vastagabb részeiből is kifaragtam valamennyit óvatosan. Ehhez hozzátettem az apróra vágott paprikát, paradicsomot, hagymát és olajbogyót, összekevertem a fűszerekkel, és beleraktam a tökbe (a sózásnál nem feledtem, hogy az olívabogyó is sós). Megcsorgattam olívaolajjal, majd rátettem a tök tetejét, és az egészet beleállítottam a lábasba a rizsre. Megkentem olajjal, és megszórtam a fűszerkeverékkel. Lefedtem, és hideg sütőben indítva 200 fokon 1 órát sütöttem, plusz utána az elzárt sütőben hagytam még 10-15 percig. A töltött csillagtököt kettévágva, a rizzsel körítve és friss bazsalikommal díszítve tálaltam.
1 megjegyzés:
Ötletes, hogy együtt készült a rizzsel. Gondolom az is átvette a finom ízét.
Megjegyzés küldése