2011. szeptember 25., vasárnap

Szeptemberben a Tanyán

Még volt friss csemegekukorica szeptember közepén! Ettünk is belőle egy jót még így utoljára az idén, a levágott szárat meg elkapták a malackák.

Segítettünk szedni és fűzni a fűszerpaprikát. Rengeteg van, igencsak karácsony lesz, mire őrölt paprika lesz belőle. Régebben nem kedveltem ezt a fűszert, az utóbbi években azonban jó barátok lettünk: szívesen használom ételekbe, és előszeretettel szórom az olajos kenyér tetejére is.

Adott volt minden alapanyag zöldséges tésztaszószhoz és zakuszkához, úgyhogy főztünk egy-egy fazékkal. Nem mértem a hozzávalókat, tettünk mindenből, amennyi épp volt érett, és a korábbi évek receptjeihez hiányzó dolgok helyett használtunk olyanokat, amik most rendelkezésre álltak. Avagy finomabb a saját, vegyszermentesen termelt főzőtök, mint az akármilyen vásárolt cukkini, és még pénzbe se kerül.

A többi növényt sajnos nagyon megviselte a szárazság, sajnos csak korlátozottan volt lehetőség öntözni.

Felszedésre vár még a répa, a cékla, a fekete retek, valamint a kardvirággumók. No meg a rengeteg sütőtököt is hazahordjuk majd; jól fog az még jönni télen. Ez nem az elterjedtebb hosszúkás, hanem a kerek fajta, kíváncsi leszek az ízére. Van még némi paradicsom és paprika is, folyamatosan lehet szedegetni a fagyokig. Már nem befőzésnyi mennyiség, de friss fogyasztásra jól jön.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails