2011. május 10., kedd

Zöldfűszeres magkrém (vegán)

A napokban nekem is meghozta a postás a Tokaji Borecet Manufaktúra mintacsomagját. Kíváncsian bontogattam ki a gondos csomagolást, és szimatoltam bele a kis üvegcsékbe. Kellemes, de határozott fűszeres-boros aroma, jól felismerhetőek a Tokajik, amiket borként szívesen fogyasztok alkalomadtán. Finom, igazi kézműves termékek.

Van még a házi készítésű tárkonyecetemből is, annak csak "mezei" fehérborecet az alapja, abba áztattam a kertben szüretelt tárkonyágakat. Kíváncsiságból ebbe is beleszimatoltam a Tokaji tárkonyos után. Hát igen, ez olyan erős, durva ahhoz képest. A krumplilevesbe persze tökéletes, mondhatni épp ez való oda. Ahogy a 10%-os, biológiai erjesztésű ecet a savanyú uborkához, a 20%-os ecetsav meg takarításhoz. Nem fogom nyugdíjazni egyiket sem, csak a maguk helyén kezelem őket.

Meg ezeket a finom kis Tokajikat is. Kerüljenek ők olyan fogásokba, ahol igazán érvényesülnek. Nálam ez alapvetően egyszerű ételeket jelent, kevés féle, de minőségi alapanyagból, amivel nem kell különösebben trükközni (sőt, vétek is lenne), mert maguktól ízletesek.

Elsőként ezt a magkrémet dobtam fel fűszeres tokaji borecettel:


Zöldfűszeres magkrém
(vegán recept)

Ezzel az ízletes, egészséges szendvicskrémmel jól indul a nap. De magunkkal is vihetjük tízóraira, nem lesz baja a táskánkban még a nyári hőségben sem. Vagy kínáljunk ezzel kent falatkákat vendégeinknek, és a repeta mellett a receptet is kérik majd! Szerencsére nem bonyolult - íme:

Hozzávalók:
  • 1 marék szezámmag
  • 1 marék hántolt napraforgómag
  • 1 csipet finomszemcsés tengeri só
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 teáskanál tokaji fűszeres borecet (tárkonyos vagy kakukkfüves vagy bazsalikomos)
  • pár evőkanál víz
  • a választott borecetnek megfelelő friss zöld fűszer (elhagyható - szárítottal inkább ne rontsuk el)
Elkészítése:
Vastag aljú edényben pár perc alatt rázogatva megpirítjuk a szezámmagot, majd utána külön a napraforgómagot. Egy tálkába öntve hagyjuk őket kihűlni, majd kávédarálóban megőröljük. A tálkába visszaöntve hozzákeverjük a sót, az olajat és az ecetet, valamint annyi vizet, hogy jól kenhető állagú krém legyen. Végül hozzáadjuk az összetépett zöldfűszer-leveleket is. Barna kenyérre kenve tálaljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails