2010. február 8., hétfő

Pásztortarhonya

Ez egy ilyen tél: újabban kívánom a kolbászt, és nem igazán megy a cékla meg a csicsóka. Ismét egy nemvega recept jön tehát.


Meghámoztam és kis kockákra vágtam 5 közepes krumplit. Felszeleteltem egy arasznyi darab füstölt kolbászt. Felbontottam egy üveg (720 ml-es) házi natúrlecsót.

Egy közepes méretű lábasban kevés olajon pár percig pirítottam a kolbászt, majd hozzátettem a krumplit, és időnként megkeverve így együtt is kaptak még pár perc pirítást. Utána hozzáöntöttem a lecsót, meg annyi vizet, hogy éppen ellepje. Miután felforrt, kis lángon, lefedve főztem tovább. Mikor már érezhetően puhult a krumpli, hozzákevertem 1 pohár (2 dl) házi tarhonyát, és így együtt főztem készre. A vége felé egy kis sóval ízesítettem, a többiről a kolbász meg a lecsó gondoskodott. Tálaláskor egy kis ecetes uborka járt még mellé.

Nem nehéz, de azért tartalmas ebéd lett. Ez a mennyiség 2 bőséges vagy 3 normál adag.

Hajnal receptje nyomán kaptam hozzá kedvet, kicsit átalakítva a saját ízlésemhez.

Idő: kb. 45 perc, amiből legfeljebb a fele a munka
Pénz: kb. 400 Forint az egész
Hazai alapanyagokból.

6 megjegyzés:

Hajnal írta...

Örülök,hogy kedvet kaptál hozzá :-),szerintem is nagyon laktató és finom étel!!
Én meg enném a csicsókát,de valahogy a nincs kedvem a hó alól előbányászni :-( Amúgy meddig lehet felszedni és fogyasztani???

Dulmina írta...

A csicsóka egészen addig szedhető és fogyasztható, amíg el nem kezd csírázni a földben (kb. március vége - április eleje, időjárástól függően). Addigra érdemes kiszedni annyit, hogy ne túl sűrűn keljen majd ki a maradék (teljes körűen szinte lehetetlen). Én amit nem osztogattam el tavaly, abból savanyúság lett a végén.

Nóra írta...

Atyaég, de guszta!
Én is csinálok azt hiszem.

Dulmina írta...

Jó étvágyat hozzá!

sedith írta...

Te hogyan készíted a házi tarhonyát? Anyósom szokta csinálni és ő egyszerűen reszeli a tésztát, viszont azt sokan reszeltnek hívják és nem tarhonyának.
Vagy már írtad a blogon? Utánanézek!:)

Dulmina írta...

Én amikor csináltam, akkor reszeltem, és utána kézzel gömbölygettem meg "úgy haladóra". Ezt most keresztanyámtól kaptam, és ő tarhonyarostával készítette, ahogy azt hagyományosan szokták. Nekem sajnos nincs ilyen céleszközöm, és mint mondta, neki is csak kölcsön volt valakitől.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails