2010. január 3., vasárnap

Szilveszteri malacsült krumplival és töltött almával

Szilveszteri ebéd húsosan és vegásan:


Malacsült:
Nem én készítettem, csak ettem belőle. Külön kis tepsiben sültek meg a bőrös karajszeletek (4 db, kb. 1,5 kg). Só és őrölt köménymag volt a fűszerük, valamint egy kis fehérbor alájuk. Időnként át kell forgatni. Ha a zsírjából kiszedve és lecsepegtetve hűl ki, akkor a maradék újramelegítés nélkül is jó. Ez most 200 fokon másfél órát sült (a sütési idő nyilván húsfüggő), előmelegítés nélkül; a köret elemei közben kerültek mellé.

Héjában sült krumpli:
Kicsi-közepes méretű, vékony héjú krumplik (nálam most adagonként 5 szem), egészben megsütve. 200 fokon kb. fél óra kell nekik (ha csak nagyobb krumplijaink vannak, azoknak hosszabb sütési idő kell, vagy érdemes félbevágni őket, vékonyan bekenni olajjal a vágott felületet, majd azzal lefelé tenni a tepsire). Héjastól ehető, a tányérján sózza mindenki. Érdemes csak annyit sütni, ami várhatóan frissen el is fogy, mert kihűlve messze nem olyan jó. Húsevők megmártogathatják a hús sütőlevében. Vegáknak pedig fűszeres olajat vagy fűszervajat lehet adni hozzá.

Töltött sült alma:
Savanykás almák közepét a száruk felől kifaragtam karalábévájó segítségével, ügyelve, hogy az alsó részüket ne lyukasszam ki (a kiszedett rész teteje ehető, csak a magházat kell kidobni). A lyukba tettem egy szem főtt gesztenyét, majd almás bodzadzsemmel kanalaztam teli. Fél óra alatt ez is megsült a többi mellett. 8 almát készítettem, ehhez kellett 8 szem gesztenye és 2 dl bodzadzsem. Adagonként kettőt (a kisebbeket) raktam a tálalásnál, plusz a maradék ebből hidegen is jó (akár önállóan, akár a maradék hús körítéseként).
(Főtt gesztenye hiányában felengedett natúr gesztenyemasszát használnék hozzá. A dzsem pedig legyen jó sűrűn gyümölcsös (szinte már lekvár), hiszen a kocsonyásítóval megkötött zselé a sütéskor egyszerűen elolvad és szétfolyik. Én áfonya helyett gyakran használok bodzát, hiszen jellegében hasonló, viszont ezt el tudom készíteni szezonban házilag, filléres alapanyagokból, saját ízlésem szerint.)

A húsnak lényegesen hosszabb sütés kell, mint a krumplinak és az almának, így előbb az került be a sütőbe egy kis tepsiben. Közben bőven volt idő előkészíteni a többit. Az utolsó fél órára pedig egy nagy tepsi került az egész alá, bizonyos szinten elkülönítve a húsos és a vega elemeket. (A még jobb elkülönítés érdekében lehet egymás után is sütni, csak akkor a melegen tartást meg kell oldani valahogy.)

Jól eltalált összeállítás, és szükség esetén a kívánt szintű elkülönítéssel megoldható, hogy a hagyomány is teljesüljön és a vegák se maradjanak éhen. A kétféle köret - egy szokványos és egy merészebb - szintén hasznos, legalább az egyik mindekinek megfelelő. A töltött almát nem csak így köretként, hanem önállóan, desszertként is el bírom képzelni. Üdítő változatosság lehet a diós-baracklekváros-mézes felállás helyett.

Forrás: Ízek és érzések magazin, 2009. december-január (kisebb-nagyobb módosításokkal)

Idő: kb. 1,5 óra elteltével lehet enni, de legfeljebb fél óra munka csak
Pénz: kb. 1800 Forint a 4 bőséges adag (önállóan, nem menüsor részeként ettük, azért ekkorák)
Alapvetően hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails