2010. január 21., csütörtök

Sült camembert zöldfűszerekkel, krumplival

Még az ünnepekkor jutott eszembe, hogy szívesen megismételném a Camembert sajtos kenyér zöldfűszerekkel című nagysikerű darabot. Igen ám, de nem volt a boltban Camembert. Nemhogy olyan, ami ehhez a legjobb - semmilyen! Mivel viszont minden más tervezett dolgot sikerült megvenni ott, inkább halasztottam az ügyet, ahelyett, hogy esetleg másik boltban is ugyanilyen készlethiánnyal szembesüljek (a két ünnep közötti kiéhezett vásárlótömeg mellett). Így is volt mit enni, a kenyér meg sorra került később. Ugyanis mikor legközelebb mentem ugyanabba a boltba, nemcsak hogy volt többféle márkájú és ízesítésű Camembert, de a kenyérhez való fajta még akciós is volt. Így hát többet is vettem, és a natúr megevésen meg a kenyéren túl például ezt a kevés munkával elkészíthető, de kiadós és ízletes ebédet is készítettem ma belőle:

Az egyszemélyes adaghoz meghámoztam és vékony hasábokra vágtam 1 adag krumplit (tányéron, csomójára "mérve"), majd egy tepsire raktam, összeforgattam 1 evőkanál olívaolajjal, és vékony rétegben szétterítettem úgy, hogy a tepsi egyik vége szabadon maradjon a sajtnak. Enyhén sóztam, aztán betettem a sütőbe, és 200 fokra kapcsoltam. 20 perc elteltével pedig mellétettem az előkészített sajtot is a saját papírján, és így sütöttem készre (még 10 perc, a krumplit kell kóstolni).

Míg a krumpli sült, kibontottam 1 csomag natúr Camembert sajtot, fogpiszkálóval megszurkáltam a tetejét, friss zöldfűszereket tűztem bele (kakukkfű, zsálya és rozmaring akadt itthon), és megcsepegtettem egy kis olívaolajjal. Ennek sokkal kevesebb sütés kell, mint a krumplinak, azért a késleltetett berakás.

Tálaláskor a tányér közepére emeltem a sajtot, és köréje raktam a krumplit. Amíg lefényképeztem, épp ehetőre hűlt. A sajt tetején felvágtam a héjat, így remekül hozzá tudtam férni az olvadt belsejéhez, és azzal enni a krumplit. A zöldfűszerek finom ropogósra sültek, főleg a zsálya ízlett, legközelebb többet rakok belőle.

Friss zöldfűszerek hiányában pedig nem szárítottal próbálkoznék, hanem inkább natúr sütném meg a sajtot, és egy hozzá illő dzsemmel dobnám fel a tálaláskor (mint amit a rántott Camemberthez szokás): például bodzadzsemmel vagy birsalmás szőlődzsemmel.

Idő: kb. 35 perc elteltével lehet enni, de ebből 5-10 percnyi csak a munka
Pénz: ez most 350 Forintból kitelt, amúgy nyilván a Camembert a fő tétel benne
Az olívaolaj kivételével hazaiból.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails