2009. december 17., csütörtök

Adventi aprósütemények

Amiket eddig készítettem az idén:

3 megjegyzés:

Gasztroboszi írta...

Csodálom a kekszeidet nagyon. Nemrég JD konyhájában láttam hasonlót. Írtam is neki, hogy nekem nem jön össze a dolog, mert nem válik el a tészta a keksznyomótól. Van valami titkod? Ő mondta, hogy zsírozatlan tepsire kell nyomni és a lisztet lassan kell beleadagolni. Azóta még nem próbáltam, de ha te is tudsz valami aprócska furfangot, akkor nagyon várom a válaszodat. Nekem már több éve van keksznyomóm, de még egyszer sem sikerült vele. Pedig lágy tésztát csinálok, de valahogy mégsem az igazi.

Dulmina írta...

Én gyorsan dolgozom össze a tésztát, kanállal kezdve, majd a legvégén kézzel gyúrva még rajta egyet-kettőt. Nem hagyom állni, hanem rögtön formázom (de ha áll is, mert több félét csinálok egyszerre, nem rakom hűtőbe, hanem a konyhában van egy tányéron). Tapasztalatom szerint azok az igazán könnyen formázhatók, amelyekben a búzaliszt mellett zabpehelyliszt és/vagy darált olajos mag is van. Ezek nyersen is kicsit morzsálódósak, nem olyan rugalmas, kelt tésztás jellegűek. Fontos eltalálni a megfelelő állagot, vagy ha igazítani kell rajta utólag, akkor teljesen egyneműre dolgozni, különben kinyomáskor csálék lesznek a kekszek. Szerintem akkor jó, ha puha, de tiszta kézhez éppen nem ragad. Én margarinnal (vagy vajjal, de az olaj nem jó) kikent hideg tepsire szoktam nyomni, és az sem hátrány, ha jó nehéz az a tepsi, mert akkor nem emelkedik fel tésztástul, mikor veszem el a nyomót (emiatt a szilikon lap vagy sütőpapír felejtő).
Remélem, egyszer sikerül ráérezned a megfelelő technikára - mint látható, utána abbahagyhatatlan! :)

Gasztroboszi írta...

Nagyon köszönöm a választ! :) Nem tudom, hogy most karácsony előtt csinálok-e, de ha elfogynak a karácsonyi sütik, akkor ez lesz az első, hogy megint megpróbálom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails