2008. január 14., hétfő

Pizza-félék

A nagyon finomtól a nagyon szörnyűig sokféle pizzát ettem már különféle helyeken, így a házi készítésű alkotás kifejlesztésekor igen pontos képem volt róla, hogy az milyen legyen és milyen ne. Nem állítom persze, hogy ez megközelíti az igazi olasz pizzát, de legalább garantáltan vékony tésztája és változatos feltétje van.

A tésztát kenyérsütő gépben szoktam összedagasztani és megkeleszteni.

A tészta hozzávalói a gépbe rakás sorrendjében: 1,5 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, ¾ teáskanál só, ½ teáskanál cukor vagy méz, 25 dkg Graham liszt, 1,5 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő. Akkor jó, ha összeáll gömbbé és nem ragad. (Természetesen kézzel is össze lehet gyúrni, majd langyos helyen letakarva megkeleszteni.)

Miután megkelt, átgyúrom, és kibélelek vele egy olívaolajjal kikent gáztepsit, a szélén kis peremet csinálva. Így négy szép szelet lesz majd a végén, még ha nem is kerek, hanem téglalap alakú.

Aztán erre jön egy üvegnyi házi paradicsomos szósz (leírás a spagettinél; ide különösen fontos, hogy jó sűrűre sikerült darab legyen, és a kevésbé zöldséges fajtából is mehet), majd ízlés szerint paprika, paradicsom, olajbogyó, gomba, meg természetesen sajt. Húsevőknek persze hal, szalonna, sonka vagy kolbász is még előbb :-) Meg valamilyen zöldfűszer: oregánó, bazsalikom, vagy amihez épp kedvem van. Hogy ne legyen egyhangú, szinte mindig úgy csinálom, hogy a négy szeleten picit más és más legyen.

Van egy merészebb változat is, amit „Francia tejfölös pizza” néven olvastam valamikor. Erre paradicsomszósz helyett egy sajtos-tejfölös keverék kerül, borssal és szerecsendióval ízesítve, majd húsos szalonnából vágott darabok. Utóbbiak természetesen szépen megsülnek, mire kész lesz.

Ma meg ennek a vega módra továbbfejlesztett változatát csináltam: 1 nagy pohár sűrű tejfölt kentem a tésztára, és 20 dekányi füstölt sajtból vágott szeletkéket raktam a tetejére. Végül bőven megszórtam zöldfűszerekkel, és megsütöttem (kb. 20-25 perc, ha körben elvált a tepsitől és pirul az alja, akkor jó).

Ezt már végképp nem nevezném pizzának, de azért finom ebédem volt belőle :-)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, elnézést, hogy ilyennel kereslek meg, de szeretném megkérdezni, hogyan tudsz keretet csinálni a képnek? Milyen programot használsz? Előre is köszi a visszajelzést! Tinácska

Dulmina írta...

Szia, Tinácska!
Be kell vallanom, hogy nem én csinálom a keretet, hanem ebben a sablonban (Denim fantázianévre hallgat) a rendszer teszi hozzá. Sajnos nem vagyok annyira ügyes, hogy "magamtól" ki tudjam csinosítani az oldalaimat :-)

Névtelen írta...

Köszi azért, hogy válaszoltál! T.

Névtelen írta...

szia Dulmina, annyira finom lett, mint a szél! Köszönöm nagyon! a túlparton volt némi fintorgás a tk liszt miatt, de mivel kért még, szóval meggyőző egy recept! :) pepus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails