2007. november 26., hétfő

Mindig jól jön, ha van

A kenyérsütős bejegyzés végén már írtam a házi zsemlemorzsáról (avagy mire jó a rosszul sikerült kenyér). Most megpróbálom csokorba szedni, mi még az, ami nem konkrét, önálló étel, de alkalomadtán rászánom a fáradtságot a készítésére, mert később még hasznát veszem.

  1. Zsemlemorzsa, kalácsmorzsa, sütimorzsa (bővebben itt)
  2. Szárított zöldségek, zöldfűszerek (bővebben itt)
  3. Zöldséges alaplé (bővebben itt)
  4. Aszalt gyümölcsök (bővebben itt)
  5. Citromhéj, narancshéj: Ha épp olyan ételt készítek, amiben nem kell a héj, akkor azt előbb lereszelem, majd megszárítva jól záródó üvegben tárolom. Így ha csak héjra van szükség, nem muszáj csak azért megkezdeni egy gyümölcsöt, illetve csak azért menni a boltba.
  6. Vaníliakivonat (Chili & Vanília instrukciói alapján): Nem egy kategória a kristályvanillinnel, függetleníti a vaníliát a cukortól, és így igazán sokat ki lehet nyerni egy-egy vaníliarúdból.
  7. Fagyasztóba elrakott félkész ételek (bővebben a fagylakoma címkénél, folyamatosan bővítem a listát)
  8. Főzött sütitöltelék üvegbe elrakva, mint a dzsem: Ha az adott alapanyagot nem tudom olyan ütemben fogyasztani, mint amilyen ütemben megromlana, akkor a vészhelyzetre való tekintettel ezt a megoldást dobom be. Célszerű akkora üvegekbe rakni, amekkorákba egy-egy felhasználáshoz elegendő fér.
  9. Szezonban készített ivólevek, befőttek, dzsemek (bővebben a befőzés címkénél, ezt a listát is folyamatosan bővítem)
  10. Savanyú káposzta (Rigor instrukciói alaján)
  11. Ghí (tisztított vaj) (Govinda útmutatásai szerint, bár Kurma dásza könyvében egyszerűbb elkészítési módot is olvastam, és szándékszom kipróbálni)

(Folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails