2007. november 19., hétfő

Piacra járni jó

Nálam egyértelműen a piac a fő beszerzési forrás, ha élelmiszerről van szó. A piacon is a kistermelőket meg a nyugdíjas nénikéket tisztelem meg a vásárlással, hiszen az ő árujuk garantáltan friss, zamatos, kiskerti zöldség, gyümölcs. Mindig az, aminek éppen szezonja van – de valaminek úgyis mindig éppen szezonja van. Aztán már hazaúton megy a kombinálás, hogy mi mindent fogok csinálni a szerzeményekből. A szezonális receptekből elsőbbséget élveznek a jól beváltak, de azért mindig sor kerül pár kísérleti recept kipróbálására is. Főleg, ha valamilyen eddig általam nem túl ismert hozzávalóhoz sikerül hozzájutni – így lett már édeskömény, rebarbara, legutóbb pedig csicsóka.

A piacolásnak persze hangulata van. Az egy dolog, hogy nagyjából tudom, mit szeretnék venni (mi fogyott el itthon), de az adott napi felhozataltól függ, hogy végül mi kerül a hátizsákba meg a táskákba, úgy legfeljebb 15 kilóig – a tapasztalat azt mutatja, hogy ennyit tudok hazahozni biciklivel. Először tehát körbemegyek, tájékozódom, feltérképezem a terepet – második körben pedig jöhet a vásárlás. Ha többen is árulnak ugyanazt, előnyt élveznek azok, akiknél már máskor is vásároltam, és elégedett voltam az áruval. Egyébként meg próbálok optimalizálni a minőség-ár viszonyra nézve. Szerencsére aki nem kereskedő, az nem a haszonra megy, és rossz minőségű áruval inkább nem áll ki a piacra, ne szidja senki. Úgyhogy nagyon nagy buktát nem kockáztatok.

A visszatérő vevőket megbecsülik – legközelebb bővebben mérnek, ráadást adnak, figyelmembe ajánlják az újdonságokat, kis kedvezményt élvezek, válogathatok... Én meg elmondom, milyen jó volt a múltkori áru, s ha nem szakadt el a zacskó, azt is visszaviszem, ne hozzak el újat. Tojástartó, tejes üveg szintén forog, míg úgy nem érzem, hogy ideje kivonni a forgalomból. A nagy címletű pénzt inkább a boltban vagy a postán váltom fel – apró figyelmesség, de hasznos. Így lesz kölcsönös a megbecsülés, és mindenki jól jár.

4 megjegyzés:

siccike írta...

Mi biozöldséget szoktunk rendelni Babóca miatt, őket ismered? www.ebio.hu Nagyon megbízhatóak és szerintem a lehetőségekhez képest teljesen kedvező árúak.

Dulmina írta...

Szia Siccike!
Köszönöm az ötletet, nem ismerem őket, úgyhogy megnézem.

László írta...

Azért van olyan piaci mamóka is, aki gyárban vásárolt tojást árulja kiskötényben, mert az úgy vevőcsalogató:). Vagyis volt, mivel ma már van jelzés a tojásokon (ami többnyire kivehetetlen vagy annyi szám van rajta, hogy gőzöm nincs melyik belőle a 0-1-2-3 egyike).

Dulmina írta...

Ezek garantáltan a saját kis fölös terményeiket árulják, mindig ami van. Nem nagyvárosi piac, csak város széli, amolyan falusias, a kereskedőket meg ki szoktam szúrni rögtön, még ha házias jellegű dolgokat is árulnak... De tényleg nem árt résen lenni, mert sajnos néha a piacon is bevetnek marketing-trükköket.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails