2007. november 2., péntek

Gópál híres vegetáriánus fasírtja

Első olvasásra úgy éreztem, hogy ezt nekem ki kell próbálnom. A megvalósítás csak pár hozzávaló hiánya miatt váratott magára – mostanáig (amit meg nem sikerült szereznem, az kimaradt :-). A vártnál kicsit jobban megdagadt a lencse meg a rizs is a főzéskor, így kapásból dupla adaggal kezdtem, ami talán nagy merészség volt így elsőre, de utólag határozottan állíthatom, hogy egyáltalán nem bántam meg. Ha valaki hozzám hasonlóan eddig a darált hús meg a beáztatott zsemle miatt nem kedvelte a fasírtot, akkor ennek a receptnek a kipróbálásába bátran belevághat – nem fogja megbánni! A nagyszerű ízélményen túl a másik érv, hogy a szamósza mellett a fagyasztóban elraktározott instant kaja repertoárt is nagyszerűen lehet bővíteni vele. Még nem teszteltem, de szerintem nem vegáknak is nyugodtan fel lehet tálalni – nem feltűnően zöldséges, viszont feltűnően finom, fűszeres, és nem utolsó sorban egészséges. Lássuk hát!

Recept: Gópál híres vegetáriánus fasírtja

Hozzávalók (16-20 darabhoz): 1 pohár (250 ml) ragadósra főtt rizs, 1½ pohár főtt barna lencse, ½ pohár durvára reszelt sárgarépa, 1½ pohár zsemlemorzsa, ½ pohár vaj vagy ghí, 2 evőkanál szójaszósz, 2-2 teáskanál szárított bazsalikom, oregánó és petrezselyemzöld, 1 teáskanál só és 1 teáskanál pirospaprika.

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat belemérem egy nagy tálba, majd összekeverem és jól összegyúrom őket.
  2. Vékonyan kiolajozok egy sütőlemezt.
  3. A masszából kézzel kis golyókat formázok, majd korongokká lapítom és a sütőlemezre helyezem őket.
  4. Előmelegített sütőben addig sütöm őket, míg enyhén megsötétednek.
  5. Az elősütött, kihűlt fasírtokat elhasználásig hűtőbe vagy fagyasztóba rakom. Utóbbi esetben fóliát rakok közéjük, hogy ne fagyjanak össze.
  6. Felhasználás előtt olajban kisütöm őket.

Most házi kenyérrel ettem, de ki fogom próbálni zöldségkörettel, főzelék feltétnek és szendvicsbe is.

Utólagos kiegészítés: Olaj nélkül is ki lehet sütni, pontosabban inkább pirítani a serpenyőben. Fagyasztóból kivett fasírtok esetén csak arra kell ügyelni, hogy közben legyen ideje a közepének is kiolvadni.

Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 132. oldal

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!

Először is... BÚÉK!
Azután... szeretném megköszönni, hogy megmentetted a helyzetemet: volt fél kiló beáztatott lencsém, a kedvesem viszont ízletes lencsefőzelékkel jött haza, amivel konkurrálni sem akartam, de azt is szerettem volna elkerülni, hogy január 5-ig lencsefőzeléket együnk.
Éppen kapóra jöttek tehát a lencsés receptjeid, az imént ettem a levesből, a konyhában pedig hűlnek a fagyasztandó zöldséges fasírtkák. :-)
A maradékból pedig lencsés "kenőkét" készítettem (pirítósra, kenyérre), Polcz Alaine ajánlásai alapján. Ide leírom a receptjét, hátha esetleg nem ismered: a lencsét pici vízben babérlevéllel, sóval, borsikafűvel és kevés szegfűszeggel puhára főzzük, szójaliszttel (nekem nem volt itthon, zsemlemorzsával pótoltam) beszórva sűrítjük. Ha kezd hűlni, turmixoljuk v. villával összetörjük. Kevés olajat (vagy más zsiradékot) adunk hozzá, mustárral, szerecsendióval, fokhagymával tovább fűszerezzük. Lehűtve napokig eláll. Én készítettem egy erősen fokhagymás és olívaolajasat és egy szolidabb mustárosat is. Nekem nagyon ízlik, a szegfűszegtől meg még mindig nem térek magamhoz. :-))
Üdv és további szép napot!
Szilvi

Dulmina írta...

Kedves Szilvi!
Boldog új évet! Örülök, hogy segítettem - ilyenkor érzem, hogy van értelme írni ezt a blogot :-)
Köszönöm a receptet is, ki fogom próbálni. Nagyon jól hangzik benne a szegfűszeg, ami amúgy az egyik kedvenc fűszerem; és valami finom házi kenyérrel szerintem imádni fogom!
Légy jó és vidám!
Dulmina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails