Lágy, de tiszta kézhez nem ragadó tésztát készítettem az alábbiakból:
- 10 dkg puha vaj
- 1 nagy, érett banán, a reszelő kis lyukán lereszelve (ennyiért kár elővenni a mixert)
- 2 evőkanál citromlé (fél citrom leve, leszűrve)
- 6 dkg darált mogyoró
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 csipet só
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- (szerintem az érett (!) banántól épp elég édes, de ízlés szerint kerülhet még bele 1-2 evőkanál méz, és mellé valamivel több liszt)
- (szükség esetén plusz vízzel, illetve liszttel kell beállítani a megfelelő állagot)
Csibe receptje, saját ízlésemhez alakítva.
Idő: 1 órán belül megvan sütéssel együtt
Pénz: kb. 500 Forint a fenti mennyiség
A déligyümölcsök meg a lenmag kivételével hazaiból.
4 megjegyzés:
Én ma banános muffint sütöttem, de most inkább erre a kekszre lennék vevő :)
Dulmina, azt mondd meg nekem légyszíves, hogy mennyi ideig állnak el ezek a kekszek?
Az édesség evő fiam már nincs itthon, ezért lassabban fogy a sütemény, de én szeretem eszegetni. A másik fiam válogatósabb. Amiben nincs tojás, az gondolom jól eltartható. Ha mégsem, akkor mitől nem?
Ezeket pár napja sütöttem, így még nem értem rá tesztelni az eltarthatóságot (ráadásul nagyon fogy). De úgy általában akár több hónapot is kibírnak a házi kekszeim fémdobozban (volt már, hogy ráfelejtettem, és kellemes meglepetés volt, hogy egyáltalán még van, és jó). A száraz fajták mind jól tárolhatók, a nedvesebbeknél figyelni kell, mert zárt dobozban esetleg penészedhet, levegőn pedig képes kőkeményre száradni. A lekvárosakat sem szeretem tárolni, mert egy idő után keményre szárad bennük a lekvár. Amúgy igencsak a használt zsiradék/olajos magvak avasodása a korlát, meg ha magas a levegő páratartalma, akkor egyik-másik fajta elveszíti a ropogósságát, ami esetleg csökkenti az élvezeti értékét. Korábbról úgy emlékszem, hogy a tojásosak is jól bírták, ha amúgy kellően szárazak voltak (végülis a tojásos száraztészták is elállnak, pedig azok még sütve sincsenek).
Nagyon erdekes, koszonom
Megjegyzés küldése