Úgy éreztem, itt az ideje valami rozsosat sütni. Élesztővel, mert volt még itt egy darab csomag. Csak részben rozslisztből, mert nem vágytam nagyon sűrűre. Kiflit, mert eddig méltatlanul hanyagoltam ezt a formát.
Langyos vízben kevés barnacukorral felfuttattam 2 dkg friss élesztőt. Közben kimértem és jól elvegyítettem 25 dekányi teljes kiőrlésű rozslisztet és ugyanennyi Graham lisztet. Hozzáadtam 2 teáskanál sót, majd további víz és némi olaj társaságában a felfuttatott élesztőhöz adtam, és összegyúrtam. Kicsit megszaladt a kezem a vízzel, úgyhogy elég lágy lett - de sebaj! Lisztezés helyett hirtelen ötlettől vezérelve rozspelyhet szórtam bele, így értem el a megfelelő kenyértészta-állagot (lágy, de éppen nem ragad). Letakarva a duplájára kelesztettem. Átgyúrtam, megfeleztem, lisztezett deszkán kerekre nyújtottam. A kinyújtott tésztalapot megfordítottam, vékonyan megkentem olajjal, megszórtam rozspehellyel, nyolcfelé vágtam, majd a darabokat egyesével feltekergettem, és kicsit be is görbítettem, hogy igazi kifli alakjuk legyen. Kikent tepsire sorakoztattam őket, s megolajozva a tetejüket még oda is tapasztottam egy kis rozspelyhet. (Gondoltam, a különböző állagú pelyhek nem rontják majd el - a tésztába gyúrt adag szépen belevész, a belehajtogatott jobban megmarad, de azért megpuhul, a tetejére szórt pedig finoman megpirul. Be is jött. Sajnos a tetejére szórt adag nagy része lehullt, de úgy is finom volt - legközelebb meg majd jobban rányomkodom.) A tepsin várták meg, hogy előmelegedjen a sütő, majd 200 fokon, légkeverésen bő 15 perc kellett nekik, hogy készre süljenek. A 16 kifliből négyet azon frissiben befaltam, a többi a kenyeres zsákban megérte a másnapot :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése