2012. január 6., péntek

Sültpaprika-pástétom (laktovega)

Eljött az ideje a nyáron készített sültpaprika-befőtt felhasználásának. Elsőként az alábbi pástétomot készítettem ebből az illatos, ízletes alapanyagból. A Főkóstoló úgy minősítette, hogy "a kencék csúcsa"*, és szerintem se lett egy gyenge darab! Ezzel köszöntöttük a 2012-es esztendőt.


Hozzávalók
  • 1 üveg (400 ml) sültpaprika-befőtt
  • 10 dkg dióbél
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 1 kávéskanál só (ha sós a sajt, akkor hagyjuk el)
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 kis csokor kakukkfű levelei (elhagyható)
Lecsepegtetjük a levétől a paprikát, és villával összetörjük. Ledaráljuk a diót, tökreszelőn lereszeljük a sajtot, és a paprikához keverjük mindkettőt. Ízesítjük a sóval, olívaolajjal és citromlével. Ha nagyon sűrű lenne, keverünk hozzá pár kanálnyit a paprika levéből. (A megmaradó paprikalét más ételhez használjuk ízesítőnek.) Barna kenyérre kenve, kakukkfűlevelekkel megszórva tálaljuk.

A receptet az Ízek és Érzések magazin 2009. december-januári számában találtam. Szeretem időről időre elővenni a korábbi évek azonos időszakának lapszámait. Két éve még egészen más receptek "szólítottak meg", mint most, úgyhogy általában akadnak újabb kipróbálnivalók.

* Ezt utána azért pontosította annyival, hogy "természetesen csak a zakuszka után".   
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails