2010. május 4., kedd

Rakott krumpli mediterrán hangulatban

Már nem is kell olyan sokat várni az idei újkrumplira - addig is fogyasztom a réginek az utóját. Ismét cseréptálban készítettem egy rakottkrumpli-változatot, ezúttal aszalt paradicsommal és fetasajttal rétegezve a krumplikarikákat, no és bőséges mennyiségű friss kakukkfűvel fűszerezve.


Beáztattam 2 marék aszalt paradicsomot kb. 1 dl fehérborba (vagy vízbe is lehet, ha valakit zavar az alkohol, még ha ez a sütés során majd el is párolog belőle). Körömkefével alaposan megsikáltam bő 1 kilónyi krumplit (vékony héjú fajta volt, és nem állt szándékomban meghámozni, annál is inkább, mert héjastul sütve szerintem finomabb az íze), majd kb. fél centi vastag szeletekre vágtam. Elővettem egy csomag (250 g) fetasajtot is, és vékony szeleteket vágtam belőle (s mivel nem akartam, hogy esetleg túl sós legyen a végeredmény, csak kb. 2/3 részét raktam bele - aki nem ilyen notórius alulsózó, mint én, az persze nyugodtan felhasználhatja hozzá az egészet).

Fogtam a kétliteres mázas cseréptálamat, és belerétegeztem a hozzávalókat úgy, hogy az aljára és a tetejére dupla krumpliréteg kerüljön, közbül pedig a paradicsom és a sajt is a krumplirétegek közé, bőven megszórva friss kakukkfűlevelekkel. Végül ráöntöttem a paradicsom visszamaradt áztatófolyadékát, valamint megcsorgattam a tetejét egy kis olívaolajjal.

Rátettem a tál fedelét, majd az egészet be a hideg (!) sütőbe. 200 fokra kapcsolva 1 órát sütöttem, meg még 15 percet az elzárt sütőben hagytam.

Ezalatt finom puhára párolódott a krumpli, és összeértek az ízek. Kiadós ebéd 2-3 fő részére.

Idő: jó másfél óra elteltével lehet enni, de csak 15-20 percnyi munka az elején összerakás
Pénz: kb. 700 Forint az egész (oké, mondjuk ehhez házilag kell szárítani a paradicsomot annak a szezonjában a napon, mert készen megvenni ehhez képest aránytalanul drága)
Alapvetően hazaiból, az olívaolaj kivételével.

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Hasonlóan tervezgetés alatt a krumplifogyasztás növelése nálunk is, bár gombócos projectben főleg. :)
Szimpatikus recept, és még van is aszalt paradicsomom...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails