2012. április 3., kedd

Sült póréhagyma aszaltparadicsomos rizottóval (vegán)

Barátkozom a hagymafélékkel - a pórét már egész jól bírom. Az alábbi receptet a márciusi GoodFood magazinból választottam, csak húsmentesítettem, a rizst barnára cseréltem, meg aztán hozzápakoltam pár olyan dolgot a kamrából, amit odaillőnek gondoltam. Egyszerű, de igen ízletes ebédünk lett belőle, úgyhogy megjegyzendő a recept. Póré helyett újhagymából, konzerv helyett friss zöldborsóból szerintem még finomabb lesz majd pár hónap múlva.


Hozzávalók 2-3 személyre
  • 1 nagy póréhagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 bögre (2,5 dl, 25 dkg) barna rizs
  • 7 dl víz
  • 1,5 teáskanál VegaNatura ételízesítő
  • 2 marék aszalt paradicsom
  • 1 doboz zöldborsó (konzerv)
  • 1 marék citromfűlevél
  • 1 kávéskanál természetes folyékony füst (elhagyható)
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. Hosszában negyedeltem, majd vékony szeletekre vágtam a póréhagymát. Fémfülű (sütőben is használható) lábasban fölmelegítettem az olajat, és kevergetve megfonnyasztottam rajta a póréhagymát. 4-5 perc elteltével hozzáadtam a rizst, és azzal is pirítottam még kb. 1 percig. Felöntöttem a vízzel, beleszórtam az ételízesítőt és az (ollóval) apró darabokra vágott aszalt paradicsomot, és felforraltam. Lefedtem, és betettem a forró sütőbe (a fedő gombja ne műanyag legyen!). Kb. 45 perc elteltével lett puha a rizs (eleinte 10 percenként ránéztem és átkevertem, de várható volt, hogy a barna rizs nem adja olyan könnyen magát). Ekkor belekevertem a levétől lecsepegtetett borsót, és visszatettem még pár percre a forró, de már elzárt sütőbe. Tálalás előtt hozzákevertem az összevágott citromfűleveleket és a füstaromát, a tányérokon pedig megszórtam a sörélesztőpehellyel. (Utóbbi két ízesítő elmaradhat, nélkülük is nagyon finom. Külön ehhez az ételhez egyiket se vennék, de ha van otthon, használjuk bátran, illik hozzá.)
 

2 megjegyzés:

Bridge írta...

Szóval az anyja sem ismerne rá. ;)
Bocs, csak jót mosolyogtam, mert szerintem a gyakorlottabb többség így alakítja saját ízlése szerint az recepteket. Főleg hogy itt vegánra.
Ami amúgy szimpatikus, bár a citromfű levél erősen kérdőjel. :)

Dulmina írta...

Úgy valahogy :) Akármilyen receptet mondjuk nem vegásítok, mert nem az én világom, hogy mindenféle pótlókat egyek, de ez eléggé adta magát.
A citromfű levél a reszelt citromhéj helyett került bele, mert citrom nem volt itthon, és egyébként is hiányoltam bele valami friss zöld fűszert.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails