2012. február 13., hétfő

Paradicsomos bableves (vegán)

Ebben a kemény hideg időben különösen jó érzés kibontani egy nagy adag "üvegbe zárt nyarat", és ennek ízével feldobni egy télies ételt.


Hozzávalók 6-8 személyre
  • 1 bögre (2,5 dl) szárazbab (kb. 25 dkg)
  • 1-2 babérlevél
  • összesen kb. 1 kg vegyes zöldség: 3 répa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 4-5 közepes krumpli
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 7-8 dl hámozottparadicsom-befőtt vagy "paradicsomkoktél"
  • 1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
  • pár tekerésnyi frissen darált tarkabors
Bőséges mennyiségű hideg vízbe áztatjuk a babot egy éjszakára. Másnap átöblítjük, majd annyi friss vízben, amennyi egy ujjnyira ellepi, feltesszük főni. Sóval és babérlevéllel ízesítjük; forrás után kis lángon addig főzzük, míg puha nem lesz.

Közben meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk a zöldséget. Vastag aljú fazékban fölmelegítjük az olajat, majd kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldséget. Felöntjük annyi vízzel, amennyi egyujjnyira ellepi, és forrás után kis lángon roppanós-puhára főzzük. Hozzáöntjük a babot a főzővizével együtt, valamint a paradicsombefőttet (ha nagy darab paradicsomok vannak benne, azokat előbb összeaprítjuk). Beleszórjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk.

Friss barna kenyérrel tálaljuk ezt az egytálételnek is beillő, tartalmas levest.

(egy régi recept felújítása)
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails