2011. november 15., kedd

Sajttal rakott krumpli (laktovega)

Nagyon szeretjük a krumplit, főleg valamilyen módon sütve. Rengeteg változatot kipróbáltam már (ezek közül többet rendszeresen is készítek), de mindig van újabb, ami szintén ígéretesnek néz ki. Ezúttal sajttal rétegezve került a tepsibe.


Hozzávalók 2-3 adaghoz
1 dkg vaj
1 kg krumpli
10-15 dkg karakteres ízű sajt (füstölt, borsos házi sajtot használtam)
3-4 kávéskanál VegaNatura ételízesítő
6-7 dl zsíros tej

Elkészítése
Vékonyan kikenünk egy közepes tepsit. Meghámozzuk és 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk a krumplit, lereszeljük a sajtot. A tepsi alját kirakjuk egy réteg krumplival, megszórjuk sajttal és fűszerrel. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére sajt kerüljön. Ráöntjük a tejet, ami éppen ellepi a krumplit. Hideg sütőben indítva 200 fokon egy jó órát sütjük. Ezalatt puhára párolódik a krumpli és ízletes szósszá sűrűsödik a tej és a sajt. Eleinte takarjuk le alufóliával, később vegyük le róla, hogy megpiruljon a teteje.


5 megjegyzés:

Hajnal írta...

Biztos fincsi volt :) Nagyon guszta,én is szívesen befalnám :D

Roza írta...

Nagyon jó. Szerintem nem csak a laktovegáknak:)

Névtelen írta...

Ez a recept a svédeknél gyakran kerül asztalra ételízesítő nélkül, a krumplirétegre viszont sót,borsot, fokhagymát szórnak, csak ezután a sajtot. A tejet pedig gyakran még tejszínnel is keverik a még dúsabb hatás érdekében. Náluk a magyar Pannónia-ízhatású sajt a legkedveltebb ehhez a tálhoz. Valóban finom.

EdinaH 65 blogja írta...

A tejet mikor öntsük rá???

Dulmina írta...

A rétegezés után. Köszönöm, hogy jelezted a hiányosságot, javítom a bejegyzésben.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails