2011. november 13., vasárnap

Magos-lecsós egytál (vegán)

Amikor legutóbb pakoltam a konyhaszekrényben, nyitottam egy dobozt mindazoknak az alapanyagoknak, amik valamikor jól ottmaradtak, feledésbe merültek, talán már le is jártak, de még teljesen használhatónak néznek ki látvány és illat alapján. A dobozt aztán úgy helyeztem el, hogy jól szem előtt legyen, és ennek köszönhetően rendszeresen fogyasszak a tartalmából. Így annyi étel sem megy kárba, és annyival is kevesebbet kell most venni.

Ehhez a tartalmas egytálételhez több ilyen maradékot is felhasználtam. Na persze nem eszetlenül beleöntögetve mindent, ami a kezem ügyébe akadt, hanem kiválogatva az összeillőeket; a többi majd máskor, máshoz kerül sorra. Főzés közben pedig kicsit elmosolyodtam rajta, mikor eszembe jutott, hogy jó pénzért készen is lehet venni hasonló magkeverékeket, ami nálam időről időre összejön önmagukban már semmire se elegendő maradékokból.


Hozzávalók 4-5 bőséges adaghoz
  • 2 bögre magkeverék, nálam most gyöngybab, barna lencse, sárgaborsó és árpagyöngy
  • 1 üveg (330 ml) lecsó-szósz (ez meg a 2009-es évjáratból volt az utolsó)
  • 1-2 evőkanál szárított zöldségkeverék
  • 1 teáskanál só
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • csípős paprika (elhagyható)

Szűrőben átmossuk a magokat, majd beáztatjuk egy éjszakára. Másnap feltesszük főni annyi friss vízben, amennyi bőven ellepi. Beleszórjuk a zöldségkeveréket, és forrás után kis lángon, lefedve főzzük; időnként ellenőrizzük és szükség esetén pótoljuk a levét. Amikor már majdnem puha a bab (azért azt nézzük, mert az puhul meg legkésőbb), hozzáadjuk a lecsót és a sót is, és együtt főzzük készre. Langyosan tálaljuk, kevés olajjal megcsorgatva. Aki szereti, csípős paprikát is keverhet bele. Körülbelül 3/4 óra alatt fő meg, de minimális munkát igényel az elkészítése.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails