2011. november 6., vasárnap

Figyelj a vásárlásra!

Martinelli felhívásához csatlakozva mesélek egy kicsit.


Az utóbbi években igencsak tudatos vásárló vált belőlem. Köszönhető ez egyrészt annak, hogy a túl sok cukor, túl sok só, túl sok adalék kerülése jegyében rászoktam a címkék végigolvasására, még akkor is, ha ez beletelik néhány percbe (az első alkalommal legalábbis). Másrészt szűkebb keretből gazdálkodva egyre inkább meg kell néznem, hogy miért adok pénzt és mennyit.

Nagyon sokat vásárolok környékbeli kistermelőktől a piacon (zöldséget, gyümölcsöt, tejet csakis itt), de bizonyos jellegű dolgokért (liszt, zabpehely, fűszerek, stb.) időnként a multiknál is tiszteletemet teszem.

Sőt, van, amikor nem is csak egyedül megyek, hanem Isti is velem tart - például ha várhatóan sok dolgot kell majd cipelni. Szerencsére nagyon türelmesen viseli, hogy nem csak végigrohanunk és gyorsan bedobálunk a kosárba ezt-azt, hanem adott esetben megállunk végiggondolni, hogy mivel járunk legjobban. Ha pedig ő megy egyedül vásárolni, és esetleg nem tud pont azt venni, ami fel van írva, ő is igyekszik megtalálni a legjobb megoldást a megváltozott körülmények között.

Néhány kis színes az utóbbi időből, amikor csak azért nem jártam meg, mert rászántam azt a kis figyelmet, mielőtt beraktam (vagy beraktam volna) ezt vagy azt a terméket a kosaramba.
  •  Szupermarket, tízféle liszt legalább, a sajátmárkástól az egészen flancosig, aminek az összetétele ugyanaz, a csomagolása színesebb, az ára meg az egekben. Mivel tartalomra megyek (zacskó van otthon elég), becélzom az olcsó kategóriát. Nem egészen egyértemű, melyik ár mire vonatkozik, ezért három jelölt jön velem a vonalkódellenőrzőhöz (gondoljanak a polcfeltöltő fiúk arra, amire akarnak - különben meg foglalkozzanak csak a saját dolgukkal). Sejtésem beigazolódik: nem ám a sajátmárkás a legolcsóbb, pedig a másik kettőről se hirdetik öles betűkkel, hogy akciós! Azokból már persze a hazai kerül a kosaramba, a másik kettő vissza a polcra.
  • Ugyanaz a szuper, ezúttal a tisztasági betétek polca. Akciós termék, kettesével összecsomagolva, a doboz szerint 2x20 db, a kiírás szerint 50 db; egységár is utóbbi szerint kiszámolva. Mellette egy másik, simán csak 40 db-os jóval kedvezőbb áron, még ha a kiírt egységár szerint nem is. Rövid gondolkodás után ez utóbbit vettem meg, de eszembe jutott, hogy vajon hányan beugorhattak már az "akciónak", és sajnos hány embernek tán nem is gyanús a 2x20=50... (mert hát AKCIÓS!)
  •  Másik bolt; vajak, margarinok. S egy érdekes hibrid: Vajacska (ez a neve), mely összetétele szerint inkább margarin, mint vaj, bár utóbbit is tartalmaz egy keveset. Ára meg jóval közelebb a vajéhoz, mint a margarinéhoz. Csak megnéztem. (Nálunk a Vajacska a kiváló minőségű, ízletes belga vaj volt a múltkor, amit féláron lőttünk az egyik szuperben, mert aznap járt le. Így persze megérte, főleg, mert a pénztárnál nem teljes áron számolták. Erre érdemes nagyon odafigyelni, főleg, ha nincs átragasztva a vonalkód, vagy ha a kisasszonynak kell külön benyomnia egy gombot az engedmény miatt.)
  • A vaníliás cukor is rablás (házilag sokkal olcsóbban kijön, aroma helyett igazi vaníliarúddal), de lehet ezt még fokozni: így az ünnepek közeledtével mit szólnánk egy kis fahéjas cukorhoz? Ugyanolyan kiszerelés, mint a vaníliás, összetétele: cukor, 1% fahéj (viszont itt vége, nincs ízfokozó - már az is valami). Ha lemondunk az egydekánkénti zacskózásról meg a kis mennyiségről, akkor a töredékéért kijön külön-külön megvett cukorból és őrölt fahéjból. Még akkor is jóval olcsóbb, ha répacukor helyett beruházunk nyírfacukorra (ami sokkal egészségesebb). (De valaki biztos megveszi ezt is... - aztán meg panaszkodik, hogy drágaság van.)
  • +1, ami viszont csak itthon tűnt fel: Natúr Vegamix ételízesítő helyett VegaNatura ételízesítőt vettem. Ez is jó zöldséges, ezért nem volt gyanús a megjelenése (átlátszó zacskóban van), de amikor már a krumplira szórva ettem, csak furcsa volt, hogy sós. Mindegy, legalább aroma meg ízfokozó nincs benne; tulajdonképpen semmi baj az összetételével, nem műanyag, el fog fogyni. Átejtett a nagyon hasonló kinézet és a nagyon hasonló név.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

És át szoktál nézni vevőtársaid kosarába, mennyi szutykot megvesznek az emberek? És nem értem miért nem tudatosabb mindenki.

marisz57 írta...

Nagyon figyelemre méltó felsorolás!
Köszönet a hasznos információkért.

Dulmina írta...

Heni: Igen, a pénztárnál állva az ott kirakott rágók meg csokik kicsit se érdekelnek, úgyhogy gyakran kapom magam azon, hogy inkább azt nézem, hogy mit vesznek mások. Meg is szoktam állapítani, hogy azért a szemétre még mindig van pénz :(

Marisz: Örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzésemet; szándékom szerint a piacról is akarok írni egy csokrot (kezdő vagy ritkán piacozóknak hasznos lehet).

Marti M írta...

Kedves Dulmina, köszönöm, hogy csatlakoztál.

Daisy írta...

Én is így vásárolok!
A férjem már jól bírja és sokszor igazat is ad nekem, sőt!!! néha még dicsekszik is, hogy milyen előrelátó az ő felesége.
Ezért nálunk ritkán vannak olyan körbefutomaboltot vásárlások, persze kivételek a kisvásárlások.
Az akciós termékeket én is élvezettel nézegetem és okítom közben a tudásszomjas férjem.
Tanfolyamot, de legalább ismertetőket kellene tartani, hogy jobban figyeljenek az emberek vásárláskor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails