2011. július 27., szerda

Ebben a hónapban a Tanyán

Méghogy csak szétnézni meg szüretelni kell kimennünk, dolgozni most nem! Munka mindig akad egy kertben! Meg a betakarított terméssel is, ha nem győzzük frissen elfogyasztani mindet.

Előszöris felszedtük a különféle hagymákat: a lilát, a vöröset és a fokhagymát is. Utóbbit tisztítani és felfonni is segítettünk. Kiderült, hogy én tudom a legcsinosabb fonatokat készíteni a társaságból - pedig már évek óta nem csináltam, és tartottam tőle, hogy kiestem a gyakorlatból és így szégyenben maradok. Elajándékozni 20-25 fejeseket készítettem, az Öregnek meg jó métereseket, ahogy kérte. Egy külön, megjelölt fonatban félretettük a jövő évi vetőmagot is. A mák betakarítása is megvolt, a beérett gubók otthon várják a tisztítást.

Három felvonásban elraktunk 24 üveg ecetes uborkát (ebből majd télen adunk vissza az Öregnek, mikor a disznóvágás után lesz mihez enni), meg hullott almából 35 kis üveg ivólevet (jó lesz müzlihez). Isti segített az üvegmosással meg az almatisztítással, és most nem "nyakkitekerést", hanem "nyakbetekerést" kellett végeznie sokat (magyarul fedőráhúzás). Voltunk kint az Öreggel felszedni a többi almát is, hadd örüljenek a malackák. Ők a romlottakat is örömmel falják, és akkora mennyiség van, hogy képtelenség mindet megenni vagy feldolgozni.

Elkezdett érni a paradicsom, meg elutazás előtt a paprikából és a kukoricából is jutott már kóstoló. Volt sok zöldbab, még több főzőtök, répa, némi karalábé (igaz, sajnos elég fásak, mert vízhiányuk volt a nagy melegben), és egy kései vetés zöldborsó is. Meg krumpli, egyenesen a földből. A céklák is hatalmasak, de azt egyelőre kihagytuk.

Palántáltunk még egy sorozat uborkát, vetettünk még kaprot és salátát. A paradicsomokat több menetben is kötözni kellett még, hogy elbírják a rengeteg termést. Kiszabadítottuk a paréjok fogságából a dinnyéket. A sárgadinnye ígéretesen néz ki, a görög viszont sajnos csak az a savanyítani való méret és minőség lesz várhatóan. Szép a fejtősbab, jövő hónapban már abból megy a zakuszkába. Kezd színesedni a fűszerpaprika.

A kardvirágok is csodálatosak, és már az első őszirózsák is bontogatják szirmaikat.

Sajnos az eső nagyon elkerülte ezt a részt, úgyhogy locsolás volt, amennyi csak belefért.

A rengeteg egyéb teendőnk mellett nekem kész kikapcsolódás volt kimenni és csinálni ezt-azt. Általában délután kerekeztünk ki, és a sötétedés hajtott haza bennünket.
 

2 megjegyzés:

sedith írta...

Fotóóóóóóók????:)

Dulmina írta...

Mindenkinek a képzeletére bízom :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails