2007. december 2., vasárnap

Svéd tejszínes kalács

Családomban kedvelt ünnepi étel az alábbi. Nem állítom, hogy jobb, mint a hagyományos, fonott kalács, de ha az ünnep lázában minimális erőfeszítéssel szeretnénk valami tartalmas finomsághoz jutni, mondjuk uzsonnára, akkor általában előkerül ez a recept.

Svéd tejszínes kalács

1. 5 dkg mazsolát vagy ízlés szerinti apróra vágott aszalt gyümölcsöt beáztatunk 0,5 dl rumba.

2. A hozzávalókat kenyérsütőgép keverőedényébe rakjuk a listán szereplő sorrendben, majd elindítjuk a Normál programot.

  • 1,5 dl langyos tejszín
  • 1 egész tojás
  • a beáztatott gyümölcs által fel nem szívott rum
  • 30 dkg Graham liszt
  • 2 evőkanál gyümölcscukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj vagy szegfűszeg
  • 2 dkg élesztő

3. Az első dagasztás után ellenőrizzük a tészta állagát. Akkor jó, ha összeállt gömbbé, és nem ragad. Inkább keményebb legyen, mert a gyümölcs hozzáadása még majd lágyítja. Szükség esetén tejszín vagy tej, illetve Graham liszt hozzáadásával javíthatunk rajta.

4. Amikor a gép jelez, hozzáadjuk a rumos gyümölcsöt. Ha ettől ragacsossá válna a tészta, akkor kevés Graham liszttel javíthatunk az állagán.

5. A sütési idő lejártával a kész kalácsot rácsra borítjuk.

6. Melegen felszeletelve, megvajazva tálaljuk.

Változat:

  • Ezt az eredetileg kuglóftésztát annak is elkészíthetjük. Ebben az esetben a gép Dagasztás programját válasszuk, és kikent kuglóf­formába simítva süssük meg a tésztát.

Jó étvágyat!

Internetes recept alapján saját fejlesztés

További kenyérsütős receptjeim a kenyérsütő gép címkénél

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails