2015. április 29., szerda

Régi kedvencek újratöltve: Sörös-sós ropogós

Vendégvárónak vagy egészséges rágcsálnivalónak egyaránt kiváló ez a sós csemege. A sör íze nem érezhető benne, az alkoholtartalma pedig a sütés során elillan.


Hozzávalók:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy Graham-liszt
  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg szezámmag vagy durvára vágott napraforgómag
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 csomag sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 csapott teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál egész köménymag (elhagyható)
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dl sör
  • a tepsi kenéséhez: olaj
Elkészítése:
Tálba szórjuk a tészta száraz hozzávalóit, az egészet elkeverjük, majd az olajjal meg a sörrel együtt közepesen kemény tésztává gyúrjuk. (Szükség esetén további kevés liszt, illetve folyadék – sör vagy víz – hozzáadásával igazíthatunk az állagán.) Kisebb adagokban 3 mm vékonyra nyújtjuk, és késsel vagy derelye-metszővel tetszőleges darabokra vagdossuk, amelyeket vékonyan olajozott sütőlemezre rakosgatunk. Kerülhetnek közel egymáshoz, mert a sütés során nem nő jelentősen a terjedelmük. A teljes mennyiség 5 nagy tepsire fér rá. 180 fokra melegített sütőben 12 percig sütjük. Akkor van készen, amikor a széleken láthatóan pirulni kezd a tészta. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert megkeményedik. A kihűlt keksz légmentesen zárható dobozban tárolva sokáig ropogós marad.
Tipp: a keksz készítéséhez akár maradék, állott sört is felhasználhatunk.

A recept megjelent a Kifőztük magazin 2012. májusi számában.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails