2012. április 13., péntek

Vajkrém pirított magvakkal (laktovega)

Sokkal kiadósabb és ízletesebb így egy csomag vaj!


Hozzávalók
  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg hántolt napraforgómag
  • 10 dkg szezámmag
  • 1,5 dl víz
  • 1 nagy csokor friss vagy 1 nagy marék szárított petrezselyemzöld
  • 1 csapott kávéskanál só

Felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk a napraforgómagot, aztán külön a szezámmagot. Hőálló edénybe borítjuk és megvárjuk, míg kihűl, majd kávédarálóval megőröljük. Megolvasztjuk a vajat, és hozzákeverjük a többi összetevőt. Legalább fél órára betesszük a hűtőbe, hogy kenhető állagúra szilárduljon. Kenyérrel vagy péksüteménnyel és friss zöldséggel vagy savanyúsággal tálaljuk.

Tipp: más olajos magvakkal is készíthetjük, például tökmaggal, lenmaggal, stb.
 

3 megjegyzés:

Sallai írta...

Szia Dulmina!
Köszönöm a Tőled kapott sok sok ötletet, hasznos tanácsot.

Csak egy apróság:
az utóbbi időben mi már csak "jászvajat" használunk, majdnem mindenhez.
Ha tisztítod a vajat, láthatod az edény alján a rengeteg szemcsét, azaz az üledéket... jobb azt nem megenni.
Szép hétvégét kívánok:
Ildikó

Dulmina írta...

Kedves Ildikó!
De jó, hogy eszembe juttattad a tisztított vajat! Régebben csináltam és nagyon ízlett is, de az utóbbi időben valahogy kikopott.
Neked is szép hétvégét!
Dulmina

Sallai írta...

Szia Kedves!
Örülök!
Simán mindig van otthon, már ezzel is főzök. És ízesítem minden félével, kis tálkákban készítem apróra vágott fokhagymával, paprikával, zöldhagymával, dióval, medvehagymával.
Ildikó

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails