2011. február 3., csütörtök

Téli zöldséges vadrizsleves (lakto-vega)

Hideg, téli napokra ajánlom ezt a tartalmas, melengető levest, melynek ízét az indián rizs teszi különlegessé.


Téli zöldséges vadrizsleves
(lakto-vegetáriánus recept)


Hozzávalók (4 tartalmas adaghoz):
  • 10-15 dkg indián rizs
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 babérlevél
  • téli gyökérzöldségek: 3 répa, 2 pasztinák, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 feketeretek (tetszés szerint lehet más)
  • jó ökölnyi darab sütőtök
  • 4-5 dkg vaj vagy 1/2 dl olaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1/2 liter zsíros tej
  • 1 teáskanál sós paprikakrém
  • pár tekerésnyi frissen darált bors


Elkészítése:
  1. Az indián rizst megfőzöm a sós, babérleveles vízben (kb. 35 perc).
  2. Közben meghámozom és kis hasábokra aprítom a zöldségeket.
  3. Egy vastag aljú fazékban felmelegítem a vajat, majd kevergetve megsütöm rajta a zöldségeket. A tök egészen szétmegy, a többi azért felismerhető marad.
  4. A végén rászórom a kukoricalisztet, majd hozzáöntöm a megfőtt rizst a levével együtt.
  5. Hozzáöntöm a tejet, fűszerezem, átforralom, és kész.

Tippek:
  • Ha marad belőle, akkor másnap, újramelegítéskor hígítani kell (vízzel), plusz pótolni a fűszereket.
  • Aki nem kedveli az indián rizs karakteres ízét ilyen töménységben, vagy egyszerűen csak költségtakarékosabb változatra vágyik, készítse helyette rizskeverék felhasználásával.

A kiinduló receptet Celia Brooks Brown: Öt világrész vegetáriánus konyhája című könyvében olvastam. A zöldségeket lecseréltem benne az itthon épp fellelhető téli kínálatra. Valamint lejjebb vettem a sűrítést; így is igen sűrű, tartalmas lett, álltában pedig még tovább sűrűsödött.
 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pasztinákot (paszternákot) hol vesztek? Én még sehol nem láttam. Piacon sem.

Dulmina írta...

Én a dorozsmai piacon vettem, s bár ott sincs mindig, azért időnként ki lehet fogni. Meg egy idő én is megjegyzem, hogy kitől vettem, és a néniknek is emlékezetes szokott lenni, hogy nagyobb mennyiségeket viszek. Vagy volt olyan év, hogy magam is termesztettem a kertben. Elég tűrőképes növény, ha van kert, érdemes megpróbálni.

Foodafok írta...

Ezt mindenképpen elkészítem!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails