2007. szeptember 26., szerda

Aszalt gyümölcsök

Érdemes kihasználni a búcsúzó nyár napsugarait, és készíteni egy kis finom csemegét télire. Nálam most éppen szilva és alma aszalása van folyamatban. Az éjszakára behozott tepsik kellemesen illatoznak... Nem vagyok híve az egyszerű dolgok felesleges bonyolításának és gépesítésének, így nem a sütőben vagy aszalógépben, hanem kinn a ház előtt, szúnyoghálóval letakart tepsiken csinálom, mint régen a dédnagymamám. Kétségtelen, hogy így több napba is beletelik, mire szép lassan kiszáradnak a darabok, de úgy érzem, ráérek kivárni...

Recept: Aszalt gyümölcsök

Hozzávalók: Tetszés szerinti, nem nagyon lédús, közepesen érett gyümölcs (és jó adag türelem :-)

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megtörölgetem, kimagozom, és nem túl nagy darabokra vágom. Fontos, hogy csak alaposan kiválogatott, egészséges gyümölcs használható erre a célra. A darabokat vágott felületükkel felfelé egy rétegben elrendezem egy fém tepsin vagy tálcán (fontos, hogy fém legyen, mert ez jól felmelegszik a napon, elősegítve a végső cél elérését).
  2. Szúnyoghálóval letakarva napos, szellős helyre teszem. Éjszakára érdemes bevinni, mert a lehűlés és az esetleges reggeli köd nem tesz jót neki. Sok mindentől függ, hogy pontosan mennyi idő alatt készül el: nekem volt, hogy forró időben az almaszeletek egyetlen nap alatt kiszáradtak, meg olyan is, hogy majdnem két hétig rakosgattam a tepsit a ház elé. Az első egy-két napon érdemes különösen odafigyelni, és az esetleg romlásnak indult darabokat eltávolítani. Utána már kisebb a romlásveszély, és az első pár napot „túlélve” ha rosszabbra fordul az időjárás, az sem tragédia – egyszerűen csak több idő kell neki a kiszáradáshoz.
  3. Akkor van kész, amikor láthatóan „összehúzódott”, már nem nedves tapintású egyik oldala sem, de még nem túl kemény, rágós. Nem kell meglepődni, 1 kg friss gyümölcsből csak kb. 20-25 deka aszalmány lesz.
  4. A kész aszalmányt fogyasztásig vászonzsákokban tárolom szellős helyen.

Mire jó?

Csak úgy elrágcsálni, süteménybe, édességekbe. Beáztatva vagy szárazon, egészben vagy darabolva – ez már ízlés dolga. Amikor gyerekkoromban dédi mama csinálta, pár percre vízbe raktuk, úgy ettük. Olyan is van, aki kompótot főz belőle. Egyszóval, sokoldalú.

+ 1 ötlet: Tündércsemege

Egyenlő arányban összekeverek valamilyen aszalt gyümölcsöt és valamilyen olajos magot (dió, mandula, barackmag, kesudió, stb.). Szükség esetén összevágom a gyümölcsöt, hogy nagyjából akkora darabok legyenek, mint a választott mag. A változatos párosítások miatt sosem unalmas. Nálam kis tálkákban mindig van ilyen a ház különböző pontjain. (Az ötletet a Vegetáriánus.hu weboldalon olvastam, Hamikus Zsuzsanna Tündérkonyha című szakácskönyvéből szemezve.)

Utólagos kiegészítés: A nyár elmúltával sem kell lemondani az aszalásról: Ugyanígy előkészítve a cserépkályha tetején is szépen megaszalodnak a gyümölcsök, ráadásul gyorsabban is, mint az őszi napon. Bizonyára radiátoron is működik ugyanez. Külön élvezem az illatukat, no meg hogy a levegő szárazságán is enyhítenek egy kicsit.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszönöm szépen, már jóideje foglalkoztat az aszalás, és most rád találtam. s no lám, kiderült nem is kell aszalógépet vennem (gonodltam én, de jó volt olvasni)
már csak a nap süssön :)

szia sali

Dulmina írta...

Sok sikert az akcióhoz! Ha van kedved, próbáld ki zöldségekkel is - remek ételízesítő lesz belőle!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails