2011. október 28., péntek

Októberben a Tanyán

Idén elég korán jött az első fagy: már október közepén vége lett a paradicsomnak, paprikának, megcsípte a dér a sütőtököt. A fűszerpaprika utóját azért még sikerült megmenteni úgy, hogy cserépkályha tetején gyors szárítást kapott a lecsomázott, összevágott paprika. Lett egy enyhén pörkölt íze, így különlegesen finom, és gyönyörű színe is van.

A paprikaszedésen kívül segítettünk felszedni és hazavinni a kardvirághagymákat, meg összeszedni a sütőtököket.

Év közben, mikor nagyon nőtt a gaz és sok volt az elmaradás a teendőkkel, kezdett barátkozni az Öreg a gondolattal, hogy jövőre nem lesz vetemény. Mi inkább azt javasoltuk, hogy legyen, csak kevesebb. Amennyi időnkből kitelik, továbbra is szívesen segítünk; azokat a munkákat mindenképpen megcsináljuk, ami neki nem megy (hajlongós dolgok, úgymint veteményezés, különösen a hagymaduggatás, majd a gyomlálás, aztán a paradicsomkötözés, stb.). Látszik, hogy egyébként szeretni csinálni, meg jólesik neki, hogy aztán van mit osztogatnia, ha "ad a Jóisten" bő termést.

Idén adott finom paradicsomot, sok jó paprikát, aztán édes főzni való kukoricát, rengeteg uborkát, hozzá illatos kaprot, kiváló fokhagymát. Nem lehet panasz a zöldborsóra, a zöldbabra, a répára, a tökökre (főző és sütő), a krumplira, a salátára, a sokféle retekre se. Folyamatosan volt mit enni, meg mellette sikerült feltölteni a kamrát savanyúsággal, paradicsommal, tésztaszósszal, zakuszkával. Sajnos nem jött be a fejtősbab, a mák, ki se kelt a petrezselyem, sok tönkrement a vörös- és lilahagymából. A kardvirág és az őszirózsa is módjával volt csak, eléggé megviselte a szárazság.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails