2009. szeptember 16., szerda

Nyárvégi töltött zöldségek

Abból, ami még épp akadt itthon: padlizsán, paradicsompaprika, zöldbab, krumpli és paradicsom került bele. A zöldbab a saját termés legutója, a többi meg piaci vétel volt. Egyikből sem volt már annyi, hogy önállóan elég legyen egy ételhez, így viszont készletkisöprés volt, no meg egy finom ebéd.

2 kis padlizsánt kettévágtam, majd a feleknek óvatosan bevagdaltam a húsát, és vágott felükkel lefelé egy vékonyan kiolajozott tepsire raktam. 2 paradicsompaprika csutkáját eltávolítottam. 4 nagyobbacska krumplit meghámoztam, félbevágtam, a felek alját egyenesre vágtam, a közepét pedig karalábévájóval kifaragtam. Az előkészített paprikákat és krumplikat is a tepsire raktam, majd az egészet be a sütőbe. 200 fokra kapcsoltam, és így megsütöttem. Így meglett az a jellegzetes sült ízük, ami nyers betöltés esetén elmarad, mert akkor inkább megpárolódnak a töltelék alatt, nem igazán sülnek. (A padlizsánra érdemes odafigyelni, főleg ha nagyon kicsi, sokkal kevesebb idő alatt is megsül - én ezt hamarabb kivettem, majd a végén visszatettem; de járható út az is, hogy később tesszük be.)

Közben elkészítettem a tölteléket: Ehhez kevés olajon időnként megkeverve puhára pároltam az alábbiak keverékét: 1 meghámozott és felkockázott padlizsán, a paprikák levágott teteje összeaprítva, a krumplik levágott és kivájt részei, egy kis marék zöldbab apróra vágva, illetve a korosabb csövekből a szemek kifejtve, valamint 6 szem paradicsom meghámozva, felkockázva. (Ha nagyon száraz, akkor paradicsomot érdemes tenni még bele, vagy esetleg kevés vízzel segíteni rajta. Túlhígítani viszont nem érdemes, mert akkor a végén sok pehely kell majd bele, és az elveszi a kellemes, zöldséges ízét.) Kevés sóval ízesítettem. Krumplinyomóval összetörtem, majd annyi pehelymixet kevertem hozzá, hogy ne túl folyós masszát kapjak. A paradicsomlében megfőtt padlizsán és krumpli kellően krémessé tette, és mivel ízletesnek is találtam így, nem került hozzá további adalék. Vagyis egy remek vegán étel volt készülőben.

A padlizsánok kivételével a többi megsült zöldségbe kanalaztam a tölteléket, és visszatettem még kb. 5 percre sülni, majd a már elzárt, de forró sütőben hagytam még egy darabig.

Idő: 1 órán belül megvan
Pénz: így szezonban kb. 250 Ft a 2 adag
Hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails