tag:blogger.com,1999:blog-908518078820565282024-03-05T09:32:16.831+01:00Dulmina tündérkonyhájaUnknownnoreply@blogger.comBlogger1440125tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-38624758244906333762018-12-02T17:31:00.001+01:002018-12-02T17:31:33.021+01:00Adventi "sütikalendárium"Ezt készítettem magamnak, a nyugodtabb ünnepek jegyében. Nem közvetlenül karácsonyra szoktam csak sütni, hanem egész decemberben folyamatosan van itthon valamilyen télies hangulatú keksz, aprósütemény. Sokkal nagyobb kedvvel fogok hozzá egy-egy ilyen elkészítéséhez, ha már nem kell időt töltenem az előkészítéssel.
Előzetes lépések:
1.) Egy esős napon tisztítottunk nagyobb mennyiségű diót.
2.)Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-11474461370108724612017-10-21T14:01:00.000+02:002017-10-21T14:01:23.910+02:00Fűszeres birslekvárAz elmúlt tíz év legjobb birstermését hozta a fa. Szinte naponta főzök kompótot az "önkéntesekből" (kissé hibás, romlani akaró darabokból), de így sem győzzük mindig tartani a lépést. Akkor lesz befőtt (kompót forrón üvegbe szedve, és száraz dunszban kihűtve - jól jön még majd a szezon elmúltával), meg nemrég rászántuk magunkat a lekvárfőzésre is.
A birsalmát megmostuk, feldaraboltuk, rossz Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-74530366877302673142017-09-02T14:15:00.000+02:002017-10-21T14:17:38.303+02:00A nagy befőzési maraton 2017Ebben az évben ismét nagyban ment a befőzés, hiszen gyakorlatilag üres kamrát kellett feltölteni kettőnkre. Továbbra is a sós szekció volt a domináns, hiszen ez segíti majd hatékonyabban a napi főzést.
-----
Igények felmérése: mit és mennyit tegyünk el, ami majd jóízűen elfogy
Eszköz- és alapanyagszükséglet összeírása az előző évek tapasztalatai alapján
Beszerzési források feltérképezése:Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-75224953049154570452017-04-13T14:59:00.000+02:002017-04-13T14:59:43.799+02:00Medvehagymás kocka (vegán)Akár húsvétra is ajánlom ezt az igazán tavaszias hangulatú sós csemegét.
Tészta: 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg fehér kenyérliszt, 1 kávéskanál cukor, 1 dkg élesztő, langyos víz.
Tálba szitálom a kétféle lisztet, mélyedést csinálok bele, rászórom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, kevés langyos vizet öntök rá, picit megkeverem a folyadékot, és megvárom, míg felfut az élesztő. Aztán Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-88073408825467336422017-04-12T10:32:00.000+02:002017-04-12T10:33:57.135+02:00Medvehagyma ételízesítő későbbre (vegán)Nagyobb mennyiségű - igaz, nem teljesen friss - medvehagymához jutottam a hétvégén, így jó részét tartósítanom volt célszerű. A jól bevált házi ételízesítő és sós paprikakrém mintájára ezt a sós krémet készítettem belőle.
A medvehagymaleveleket átválogattam, alaposan megmostam, lecsepegtettem. Húsdarálón áthajtottam. A kapott darálékot bögrével megmértem, és negyedannyi sót kevertem Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-55384263956087204212017-04-02T20:50:00.000+02:002017-04-02T20:50:03.964+02:00Paradicsomos zabpehelygombóc (vegán)Hamar a kedvenceim közé került ez a recept, hiszen egyszerű és jól tárolható hozzávalókból, kevés ráfordítással ízletes és tartalmas ebédet vagy vacsorát eredményez. Paradicsombefőzéskor föltétlen számolok majd vele!
Diódarálón áthajtok 1 bögre hántolt napraforgómagot (vagy diót) és 1 bögre zabpelyhet (vagy más gabonapelyhet) - nem baj, ha nem őrli maradéktalanul apróra. Fűszerezem: natúr Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-29534295587704184692017-02-22T14:57:00.000+01:002017-04-02T20:11:35.589+02:00Vintage gofrisütő és egyszerű gofriSzívesen járok régiségvásárba, ahol aztán egyszercsak a legvalószínűtlenebb dolgok kacsintanak rám. Régi idők láthatóan használt, de megbecsült tárgyai, modern társaikat lazán lepipáló minőségben, és sokszor fillérekért. Így szegődött hozzám nemrég ez a kétségtelenül szép, de működőképességét tekintve "zsákbamacska" gofrisütő is. Miután kívül-belül megtakarítottuk és az ügyeletes műszaki Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-76722514067571067822017-01-03T14:49:00.001+01:002017-01-03T14:49:46.424+01:00Karácsonyi-újévi ételeink 20162017 karácsonyára üzenem magamnak:
Jóval az ünnepek előtt megállapodtunk a Gazdával, hogy nem visszük túlzásba a konyházást, csak a kedvencek legyenek, esetleg többször is. Így a lényegi bevásárlást még az ünnepi őrület előtt (november végén) meg tudtam oldani, utána már csak pár apróság kellett még (leginkább a nem eltartható dolgok). Némi rátartással vettem szinte mindent, így a legnépszerűbb Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-22248930056466468102016-12-14T11:33:00.000+01:002016-12-14T11:33:13.250+01:00Egyszerű kevert süteményÚgy vagyunk ezzel a sütivel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Finom, változatos, egészséges - és végtelenül egyszerű. KEDVENC.
Tálba mérem és összeforgatom a tészta száraz hozzávalóit, úgymint:
1 bögre (2,5 dl) zabpehely (vagy más gabonapehely, akár vegyesen is)
1 bögre sima liszt + 1 bögre Graham-liszt (vagy 2 bögre teljes kiőrlésű liszt)
1 bögre darált dió vagy darált mák
1/2 bögre cukor (Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-48677554061024724622016-09-30T21:57:00.000+02:002016-10-01T11:21:13.522+02:00Könyvajánló: Magvas szakácskönyv
Nem vagyok híján szakácskönyveknek, de ezt a számomra hiánypótló művet nem hagyhattam ott az abc-ben. Bojtosné Nacsa Hajnalka Magvas szakácskönyve az a régimódi stílusú, csupa szöveg recepttár, mely hasznos segítségem a mindennapokban.
Korábban nehézkesnek éreztem, hogy napról napra változatos és ízletes gabonaételeket alkossak az éppen rendelkezésre álló alapanyagokból. Árpa, rizs, köles, Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-49263027831581566272016-06-23T12:33:00.000+02:002016-06-23T12:33:44.022+02:00Zöldborsó minden mennyiségbenIgen jó termésünk volt idén zöldborsóból, ezért az utóbbi időben szinte minden nap terítékre került valamilyen formában. Most a kedvenceinket szedem csokorba, hogy ne merüljön feledésbe:
Paprikásborsó kölessel
(köles, zöldborsó, pirospaprika, só, olaj, víz, zöld fűszer - lehet zsenge répával, gyökérrel, karalábéval, újhagymával tarkítani)
Zöldborsós barna rizs
(barna rizs, olaj, só, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-86312529636557176222016-05-02T18:53:00.001+02:002016-05-02T18:53:46.396+02:00Egyszerűen finom tavaszi zöldséglevesAktuális kedvencem ez az egyszerű, de ízletes és tartalmas leves:
Friss, zsenge zöldségféléket - karalábét, gyökeret, répát stb. - feldarabolok, és kevés olajon (vagy vajon) megfuttatom. Bulgurt szórok hozzá, azzal is pirítom még pár kavarásnyit, majd felöntöm vízzel, és pici sóval ízesítem. Körülbelül tíz perc elteltével, amikor a zöldség már majdnem puha, hozzászórok jó sok apróra vágott Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-14065733604036596702016-02-25T20:15:00.001+01:002016-02-29T10:46:10.229+01:00Hétköznapi kis kekszTea mellé, úti elemózsiának, vagy csak úgy elropogtatni egyaránt szeretem ezt az egyszerű tönkölykekszet. Mivel a tészta állaga lehetővé teszi, az antik mézeskalács-formázóval mintázom, de természetesen lehet simán csak vékonyra nyújtani és tetszőleges alakzatokat szaggatni belőle.
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg vaj vagy sütőmargarin
15 dkg cukor (ezzel csak alig édes;Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-60509005664957459432016-01-04T09:35:00.000+01:002016-01-04T09:35:22.516+01:00Tanyasi fényűzés :)"Tulajdonképpen mi gazdagok vagyunk - mondta a Gazda. - Nem akárki eszik ilyen kenyeret."
Kovászos kenyér, a sparheltban sütve. Egy hétig nevelgettük hozzá a kovászt a nulláról, most meg persze már vigyázunk rá. A második se sikerült rosszabbul, immár forma nélkül, simán a tepsin. Elkészülte után a sütőből kivéve "beszélget", tényleg - ami hatalmas élmény és újdonság volt. Sütöttem pedig már Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-88532692028428349152015-11-14T21:33:00.001+01:002015-11-15T23:45:40.939+01:00A TanyánNincs konyha, csak a szoba sarkában egy sparhelt, egy asztal, meg néhány szedett-vedett edény. Nincs víz, csak kint a kútból. Nincsenek szakácskönyvek meg internet, még a saját blogomból sem puskázhatok, csak az emlékeimbe meg az eddigi tapasztalataimba kapaszkodva kombinálhatok abból, ami épp van. És csak abból. De abból úgy, hogy lehetőleg semmi se vesszen kárba. Nem követek konkrét receptet, Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-53661841187965608372015-09-20T12:29:00.000+02:002015-09-20T12:29:41.107+02:00FügelekvárEz is elérkezett... Már annyi fügét terem a saját fám, hogy lekvárnak is jutott belőle. A lehető legegyszerűbben, minimális cukorral, ahogy én szeretem :)
A fügét - jó érett legyen, de még ne erjedjen - megmosom, a felső részén a csomájánál ahol vastag a héja, levágom, de nem hámozom meg precízen. Cikkekre vágom, de csak azért, mert a kissé darabos lekvárt szeretem, nem a simára turmixoltat. Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-43537112411398795092015-07-21T18:42:00.000+02:002015-07-21T18:42:00.582+02:00Könnyű, nyári gyümölcslevesEz a végtelenül egyszerű leves ízletes hűsítő a kánikulában. Természetesen más idénygyümölcsökből is készíthető, de szerintem ez az összeállítás kifejezetten telitalálat.
Megtisztítok és felaprítok pár szem savanykás, nyári almát meg pár szem - lehetőleg fehér húsú - őszibarackot. Egy liternyi vízben felfőzöm őket csipet citromsavval, némi fahéjjal és pár teáskanál cukorral ízesítve. Kevés Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-63159966179038460552015-07-09T15:09:00.006+02:002015-07-09T15:09:42.379+02:00Könyvajánló: Horváth Judit: Szerelmem, cupcake! Csészetorták díszmagyarban
Mindig örömmel tölt el, ha a külföldön már nagy népszerűségre szert tett dolgokat nem csak az eredeti, illetve lefordított leírásokból és receptekből ismerhetem meg, hanem megjelenik róluk a magyar viszonyokhoz szabott mű is. Horváth Judit könyve ilyen. A külföldön élő magyar szerző a cupcake-ek, vagyis csészetorták világába kalauzol el ebben a szép, igényes megjelenésű kiadványban.
A kötet Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-72106862059561347402015-05-15T15:49:00.000+02:002015-05-15T15:53:13.279+02:00Mustáros krumplifőzelék spárgávalOlyan egyszerű, hogy a címben szinte benne a recept - de annyira ízlett, hogy nem akarom, hogy feledésbe merüljön következő spárgaszezonig.
Meghámoztam és felaprítottam bő fél kilónyi krumplit, és annyi enyhén sós vízben, amennyi épp ellepte, feltettem főni. Közben megtisztítottam és feldaraboltam fél csomag zöld spárgát, külön gyűjtve a csúcsokat. Amikor a krumpli már kezdett puhulni, akkor Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-11450063209541912232015-05-14T18:08:00.000+02:002015-05-14T18:08:15.692+02:00Spárgás penneÚjabb végtelenül egyszerű ötlet spárgára, avagy mi lett a tegnapi csomag másik feléből.
Megtisztítottam és kb. 3 cm-es darabkákra vágtam fél csomag zöld spárgát, külön gyűjtve a csúcsokat. Kevés olaj és víz keverékén, kis lángon roppanós-puhára pároltam; a csúcsokat csak a legvégén tettem hozzá. A tűzről levéve hozzákevertem egy kis pohár tejfölt, és ízesítettem egy kávéskanálnyi mustárral Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-46633393955473169572015-05-13T19:00:00.000+02:002015-05-13T19:00:09.257+02:00Spárgás bulgurVégtelenül egyszerű, nem is recept, de például így érvényesül igazán a friss, tavaszi zöldség íze.
Megtisztítottam és falatnyi darabkákra vágtam fél csomag zöld spárgát. Kevés olajon kicsit átpirítottam 2 dl bulgurt, majd felöntöttem 5 dl vízzel, sóztam, megkevertem, végül rászórtam az előkészített spárgát. Forrás után kis lángon, lefedve főztem, amíg már alig volt leve. Ekkor elzártam alattaUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-73127186203991449732015-04-29T18:04:00.001+02:002015-04-29T18:04:51.863+02:00Régi kedvencek újratöltve: Sörös-sós ropogósVendégvárónak vagy egészséges rágcsálnivalónak egyaránt kiváló ez a sós csemege. A sör íze nem érezhető benne, az alkoholtartalma pedig a sütés során elillan.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy Graham-liszt
25 dkg zabpehelyliszt
5 dkg szezámmag vagy durvára vágott napraforgómag
1 evőkanál őrölt lenmag
1 csomag sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna
2 csapott teáskanál tengeri só
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-1551220070489732952015-04-24T16:34:00.000+02:002015-04-24T16:34:11.061+02:00Töltött gombaSzemrevalóbb darabokból mindig jó ötlet a töltött zöldség: ezúttal gombához jutottam, és fűszeres vegafasírtot kanalaztam bele.
A töltelékhez összekevertem az alábbiakat: 6 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál apró szemű zabpehely, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál csemegepaprika, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál só, pár tekerésnyi frissen darált bors, 1 evőkanál natúr vegamix. Öntöttem Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-55288109233205845112015-04-21T14:19:00.000+02:002015-04-21T14:24:40.683+02:00Maradékhasznosító kenyérpudingEbbe a finomságba hatékonyan fogynak a hűtőben valahogy mindig újratermelődő bontott dzsemek és a szikkadt kenyér is. (Na jó, bevallom, néha direkt ezért veszek száraz (= egy-két napos) kenyeret (teljes kiőrlésűt vagy rozsost, kb. anyagáron) a pékségben.)
Felszeletelem a szikkadt (barna)kenyeret és levágom a héját (utóbbit megszárítva ledarálom majd zsemlemorzsának). Kivajazok egy tűzálló Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-90851807882056528.post-3915814150907134332015-04-08T19:48:00.000+02:002015-04-08T19:48:00.297+02:00Régi kedvencek újratöltve: Lekváros-mézes szeletRéges-régen, még a gasztroblog előtti időkben nagy kedvencem volt ennek a bolti változata. Aztán rájöttem, hogy házilag is nagyon egyszerű elkészíteni, és akár egészségesebb alapanyagokat is használhatok hozzá - nem megy az élmény rovására.
Összekeverek 1/2 liter (kb. 30 dkg) teljes kiőrlésű lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát és 1 teáskanál mézeskalácsfűszert. Gőz fölött megolvasztok 1 dl Unknownnoreply@blogger.com2