2011. április 25., hétfő

Amarantos zöldségleves (vegán)

Nemrégiben az amarantmag lehetséges felhasználásáról érdeklődött egy olvasóm. Az eddig fent lévő egyetlen ilyen receptemben tarhonyát és krumplit meg paszternákot tettem mellé, és egytálételt készítettem belőle. De természetesen más módon is felhasználható ez a pici, de a szakirodalom szerint igen egészséges mag. Az alábbiakban egy tavaszi zöldségleves receptjét írom le, de ugyanezt az alapot tetszőleges más, szezonális zöldségekkel is készíthetjük az év bármely szakában.


Amarantos zöldségleves
(vegán recept)


Hozzávalók (5-6 adaghoz):
  • 1 dl amarantmag
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1,5 liter víz
  • 2 evőkanál sós paprikakrém
  • 2-3 evőkanál szárított zöldség
  • 25 dkg zsenge zöldborsó (nálam most fagyasztott)
  • 1 zsenge karalábé
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • a karalábé kis, zsenge levelei
  • 5-6 evőkanál burgonyapehely
Elkészítése:
Egy nagy, vastag aljú edényben felmelegítjük az olajat, és kevergetve átpirítjuk rajta az amarantmagot. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paprikakrémet és a szárított zöldséget, és forrás után lefedve, kis lángon addig főzzük, míg az amarantmag érezhetően puhul (15-20 perc). Ekkor hozzátesszük a borsót, majd amikor már az is majdnem jó, a meghámozott és felkockázott karalábét is (ha friss borsót használunk, azt ráérünk a karalábéval együtt hozzátenni). Hozzáadjuk az összevágott petrezselyem- és karalábézöldet, valamint állandó kevergetés mellett hozzászórjuk a burgonyapelyhet, addig sűrítve vele a levest, hogy az amarantmag már ne üljön le az aljára, hanem inkább lebegjen a lében. Ennyi főzés elég is volt a zsenge karalábénak, úgyhogy már tálalhatjuk is.

Tipp: Ugyanezt az amarantos alapot más zöldségekkel is dúsíthatjuk, csak ha több főzést igényelnek, akkor annak megfelelő időben tegyük őket hozzá a fővő amaranthoz, valamint válasszunk hozzájuk illő fűszerezést (a friss tavaszi zöldek magukban is ízletesek, én most azért voltam ennyire visszafogott).
 

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm szépen a receptet, most már én is megpróbálkozok valamivel, nem hagy nyugodni a dolog :)
Szép estét.

Dulmina írta...

Sok sikert hozzá! Ha van kedved, majd számolj be róla.
Közben támadtak még ötleteim, úgyhogy hamarosan ismét előkerül az amarantos zacskó, és készítek belőle mást is.

Unknown írta...

Szia. Ma próbáltam ki. Először megfőztem kásának így eléggé száraznak bizonyult (és picike is maradt), és eszembe jutott hogy milyen finom a császármorzsa kölesből, szóval valami olyasmi lett belőle. Nekem tetszett, de lehet fura az ízlésem :) Lekvárral ettem jó volt. Arra gondoltam hogy a kölessel együtt kellene csinálnom, csak nem figyeltem a főzési időt (annyira izgultam milyen lesz), nem tudsz ebben segíteni? Szerintem a köles sütibe is jó lenne ugyanígy keverve, majd kipróbálom azt is.

Dulmina írta...

Ennek valamivel több főzés kell, mint a kölesnek, úgy 20 perc legalább. A köles ennyi idő alatt egy nagy szottyos massza lesz. Lehet keverni, de akkor előbb feltenném az amarantot, majd úgy 10 perc elteltével adnám hozzá a kölest, és együtt főzném készre (nem vagyok híve a külön-külön edényben maszatolásnak, mert az annyival több mosogatnivaló). Az amarant valóban nagyon picike marad megfőzve is, úgyhogy ez a keverés jó ötlet! Meg az is, hogy nem sós, hanem édes ételbe használtad. Most kedvet kaptam én is ehhez az elkészítési módhoz :)

Unknown írta...

Örülök, hogy jó ötletet adtam, nálam most nagy kedvenc lett. Sósan valamilyen fasírtba/puffancsba tudnám elképzelni sütő párti vagyok nem szeretek olajozni sosem esik jól úgy. Igen sokkal jobb együtt főzni ez lesz a következő amit kipróbálok. Köszönöm a főzési időket, és kíváncsian várom a következő verziót :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails