2010. november 4., csütörtök

Ír krumplileves (lakto-vega)

Számos krumplileves-változat forog nálam - és szerepel is már itt a blogban -, de mindig szívesen próbálok ki újabbakat. Így aztán ugyanaz, és mégis mindig más kerül az asztalra. Ebben a mostaniban a krumplinak a szokásosnál hosszasabb pirítása-sütése a csavar, s bár közben felügyelni és időnként kevergetni kell, az eredmény egy igazán különleges ízű, sűrű, krémes leves, szinte már hihetetlen, hogy ilyen egyszerű hozzávalókból mindez lehetséges.


Ír krumplileves
(lakto-vegetáriánus recept)


Hozzávalók (5-6 tartalmas adaghoz):
  • bő 1 kg krumpli
  • 5 dkg vaj (vagy 0,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj)
  • 8 dl forró víz
  • 1 teáskanál só
  • frissen darált tarkabors
  • 1 evőkanál natúr vegamix
  • kb. 0,5 liter tej
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 kis marék szárított)
Elkészítése:
  1. A krumplit meghámozzuk és falatnyi kockákra vágjuk.
  2. Egy vastag aljú, mély serpenyőben vagy lábasban felmelegítjük a vajat/olajat, hozzáadjuk a krumplit, és nagy lángon, időnként megkeverve világosbarnára pirítjuk (kb. 15 perc). (A túl gyakori kevergetéstől nagyon összetörik és nem pirul, a túl ritkától meg odaég az alja - keressük meg a középutat. A jó hőelosztású, masszív edény fontos a művelethez.)
  3. Közben egy kis lábasban felforralunk 8 dl vizet, és a megpirult krumplira öntjük. Ne ijedjünk meg, nagyon fortyog, de ha bátran öntjük, akkor hamar le is csendesedik. Hozzáadjuk a fűszereket is, és időnként megkeverve addig főzzük, míg a krumplikockák megpuhulnak (kb. 5 perc).
  4. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is, és elkeverjük. Ha nagyon sűrű, akkor további tejjel vagy vízzel hígítunk még rajta, és összeforraljuk.
Kiinduló recept: Celia Brooks Brown: Öt világrész vegetáriánus konyhája. Hagyma helyett került bele nálam a vegamix, s mivel a krumplitól önmagában jó sűrű volt, a lisztes sűrítést teljesen okafogyottnak éreztem és kihagytam. Bors helyett mustárral ízesítve is ki fogom próbálni.

Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, és ebből úgy fél óra munka
Pénz: kb. 350 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazai alapanyagokból, pár fűszer kivételével.
 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én csak a zöldséges krumpli levest ismertem rántással. De ez a leves ÓRIÁSI!!!!! Olyan sikere volt a családom körében,hogy minden héten csinálnom kéne:D! Köszönöm Neked Dulmina, hogy megismerhettem ezt a receptet.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails