2009. május 23., szombat

Vegyes leves

Ezt az egytálételnek is simán beillő fogást vagy akkor készítem, mikor mindenféle kevés maradék mag és zöldség vár felhasználásra, vagy akkor, mikor darabra tudok jelképes áron venni kicsi, esetleg esztétikai hibás, de amúgy egészséges és ízletes zöldségeket a piacon. Belekerülhet bármi, ami önmagában már kevés lenne egy külön ételbe - ezen csak javít a változatosság.

A magokat (most épp gyöngybab, lencse, árpagyöngy és sárgaborsó volt, de nyugodtan mehet barna rizs, bulgur, búza, köles, stb., ami épp van) egy éjszakára beáztatom. Főzéskor az előkészített (szükség esetén meghámozott, és legfeljebb falatnyi darabokra vágott) zöldségeket enyhén átpirítom egy kevés olajon, majd felöntöm vízzel és hozzáadom a beáztatott magokat is (lémennyiség ízlés szerint, nálam a rövid lé a nyerő). Sóval és valamilyen zöldfűszerrel (legtöbbször a felhasznált petrezselyem és/vagy zeller zöldjével - de a karalábé vagy a karfiol zsenge levele is jó) ízesítem. Felforralom, majd kis lángon, lefedve készre főzöm (leginkább a babot érdemes nézegetni, mire az megfő benne, addigra minden más is). A megfőtt magok remekül sűrítik a levét, így ezzel nem kell külön foglalkozni. Most a zsenge zöldekből, gyöngybabbal 40 perc alatt kész volt, amúgy télen 1 óra körül is szokott kelleni neki. Kb. 3/4 - 1 dl magból és 4-5 dl előkészített zöldségből telik ki egy bőséges adag (főételnek úgy, hogy nincs még más fogás is; ha menüsor része, akkor ennek a fele is elég lehet). Remekül melegíthető, úgyhogy azon ritka ételek egyike, amikből bátran készítek többet, mint amennyi egyszerre elfogy.

2 megjegyzés:

Brigitta írta...

Szia!
Nagyon guszta süti!
Mi most fürdünk az eperben,ismerőstők kilószámra kapjuk.Már 10kg-ot kifőztem lekvárnak,és sokat eszünk nyersen is,rengedeg vitamin van benne.
Azt szeretném kérdezni,hogy ha leturmixolom,és kis dobozokban nyersen lefagyasztom később krémlevesnek télen venném elő,szerinted megtartja az ízét?Mert azt olvastam,hogy esetleg elveszítheti.Azért ezt jó lenne előre tudni,mert délután szeretném megcsinálni.
Köszi a választ!
Üdv:Brigitta

Dulmina írta...

Nálunk azért ennyire sok nincsen, de friss fogyasztásra bőven elegendő.
Én nem igazán szeretem fagyasztani, mert télen már nem egy élmény se az íze, se az állaga (valószínűleg túl sok idő az neki a fagyban, de nyáron és ősszel bőven van más friss gyümölcs). Akkor már inkább dzsem vagy ivólé. Igaz, ezek mindig egészben eltett eprek voltak, leturmixolva még nem próbáltam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails