2009. március 19., csütörtök

Gyümölcsös tündértorta (vegán)

A mostanság gyakran emlegetett könyvből ötleteltem össze ezt is, merthogy lépten-nyomon találok benne olyat, ami eddig elkerülte a figyelmemet, de egyébként határozottan tetszik. Maga a szerkezet persze egyáltalán nem új, de ezt a tésztát és ezt a fajta pudingot is most készítettem először (és biztos vagyok benne, hogy nem utoljára :)

A tésztához egy tálban összekevertem a következőket:
  • 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dl étolaj (szemre)
  • 2 evőkanálnyi méz (de különben meg kinek-kinek ízlése szerint)
  • bő 1 bögre víz (több méz mellé valószínűleg kevesebb is elég)
Kikent gyümölcstortaformába igazítottam, és 180 fokon bő 15 perc alatt megsütöttem. Rácsra borítva hűlni hagytam.

Rávalónak pudingot főztem, de nem kész pudingporból, hanem annál sokkal olcsóbb és adalékmentesebb megoldást követve:
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt egy kis lábasban simára kevertem kevés vízzel, majd felöntöttem a többivel, összesen 0,5 literrel. Állandó kevergetés mellett puding állagúra főztem. A tűzről levéve raktam hozzá egy kis vanília kivonatot, mézzel édesítettem (nekem 2 evőkanálnyi ehhez is elég volt), majd a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam, és dermedni hagytam. (A tejes pudinghoz képest ez enyhén áttetsző, és a színezékek hiányában nem olyan sárga, mint a gyári pudingporból főzött. Az íze és az állaga viszont meggyőző.)

Végezetül friss gyümölcsdarabokkal, ezúttal kiwivel raktam ki a tetejét.

Ez a tészta nem olyan levegős, mint az ilyen tortákhoz szokásos piskóta, de nem is fujtós. Nekem 26 cm-es formám van, abban nem is túl vastag, a puding pedig épp kitölti a közepén a bemélyedő részt. Ennél most körülbelül egyforma vastagságú réteg lett az alsó tészta és a puding. Mivel gyümölcskocsonyát nem szoktam rakni a tetejére (a készítéséért se rajongok, meg a zselatin se az a vegáknak való összetevő), olyan gyümölcsöt szoktam választani, ami felvágva nem barnul meg álltában. Ha keményebb a gyümölcs, akkor pedig arra is ügyelek, hogy úgy rakjam szét a tortán, hogy a torta szeletelésekor majd ne kelljen elvágni. A lágyabb gyümölcsökkel nincs ilyen probléma, azokkal együtt szépen lehet szeletelni a tortát.

7 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Párom nagyon szereti a kivit, és ez a torta minden szempontból finomnak és egészségesnek is tűnik. A közeljövőben megsütöm majd neki.
Külön meg kell jegyeznem, hogy a fotó is kitűnő, gyönyörűek a színek, az egyszerű és éppen ettől szép beállítás.

Dulmina írta...

Remélem, neki is ízleni fog! Én már felét eltüntettem, pedig délelőtt sütöttem :)
Köszönöm a dicséretet a fotóért, próbálkozom azon a téren is.

harmony írta...

én már próbáltam így pudingot csinálni, de az istenért nem sűrűsödött be. mi a titka?

Dulmina írta...

Jó púpos legyen az evőkanál a keményítővel. A pudingpor is 4 deka mindenestül, és kukoricakeményítő a lényegi része.

harmony írta...

köszönöm. és úgy mennyi idő alatt kell besűrűsödnie? mert az is lehet hogy türelmetlen voltam..bár ha jól emlékszem vagy 10 percet vártam...

Dulmina írta...

Már a főzés vége felé érezhetően sűrűsödik, és főzöm addig, amíg láthatóan jönnek benne a nagy buborékok. Utána meg kiöntve elég hamar bebőrösödik a teteje (bár így vízzel készítve sokkal vékonyabban, mint a tejesnek), de mire kihűl, meg is köt. Ha nem találod elég keménynek, akkor legközelebb rakjál egy picit több keményítőt.

Renata Kalman írta...

Üdítő látvány!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails