2009. január 28., szerda

Sajtos stangli

Nagy kedvencem volt ez a Tesco-ban, még mikor egyetemista koromban oda jártam bevásárolni. Főleg, mikor frissen hozták ki, és olyan forró volt, hogy szinte alig lehetett megfogni, hogy berakjam a papírzacskóba. Mire kijutottam, épp ehetőre hűlt, úgyhogy gyorsan leültem egy padra elfalatozni. Majd hátizsákba pakoltam a többi vásárolt dolgot, és úgy indultam haza.

Most valami hasonlót sütöttem, csak persze reformosan:

A tésztához fél bögre langyos vízben egy kis méz társaságában felfuttattam 2 deka élesztőt. Egy nagy tálba szitáltam 25 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet meg ugyanennyi teljes kiőrlésű rozslisztet. Hozzáadtam 2 teáskanál sót és szűk 1 deci étolajat, majd a felfuttatott élesztőt, és még vizet, hogy lágy, de a tiszta kezemhez éppen nem ragadós tésztát kapjak (most még bő 1 bögre víz kellett ehhez, de lisztfüggő). Letakartam, és langyos helyen duplájára kelesztettem. Kicsit átgyúrtam, majd 8 részre osztottam, és ezeket enyhén lisztezett deszkán egyesével oválisra nyújtottam. Megszórtam egy kis reszelt sajttal, majd a hosszabbik oldal felől feltekertem, és kikent tepsire sorakoztattam őket. Itt is hagytam még kelni, majd mikor már majdnem összeértek, megszórtam a tetejüket is reszelt sajttal (összesen kb. 20 dkg sajt fogyott, én most is a megszokott füstölt parenyicát használtam). 180 fokon kb. fél óra alatt megsütöttem (előmelegítés nélkül). Utána azon melegében jót ettem belőle. A többit meg lefényképeztem:

A Tesco-ba stangliért már rég nem járok, ezután meg főleg nem fogok :) Maradok a Graham lisztjüknél, amiből viszont jó minőségű és kedvező árú a sajátmárkásuk (és a Komáromi Malom készíti, úgyhogy magyar termék).

8 megjegyzés:

Bridge írta...

Hm... :)
Régen, ha ritkán a Tesco felé keveredtünk, mi is így csináltunk...
De jó, valahogy ez sosem jutott eszembe, de komolyan megcsinálom egyszer. Köszönöm az ötletet.

írta...

Jé, ezek majdnem úgy néznek ki, mint az én bucijaim, csak sokkal egészségesebbek. :D Lehet, hogy valamelyik nap megsütöm magamnak. ;)

Névtelen írta...

Igen, a tk. lisztből szerintem is sokkal finomabb dolgokat lehet kihozni önmagában is. Az első kísérletem jó régen a kuglóffal volt: a liszt negyedét tk.-re cseréltem, nagyon finom lett tőle.

Hétfőn megcsináltam a tejszínes kalácsodat, mi azt ettük langyosan. Fahéj és mazsola nélkül is nagyon finom, biztos, hogy sokszor fogom sütni.

A liszttel szerencsés vagyok: a helyi malom nagyon jó minőségű lisztet állít elő, van boltjuk is, 105 Ft-ért veszem a tk. liszt kilóját.

JD írta...

Nagyon guszta :) Ki fogom próbálni.
A tk liszttel én csak most ismerkedem, de nagyon tetszik, mert azt tapasztalom, hogy sokkal könnyebb, jobban megdolgozható, szebben nyújtható... egyszóval sokkal jobb - és hogy még egészségesebb is.... szerintem nem kell ennél több érv, hogy váltsak :)

Dulmina írta...

Jó sütést; remélem, ízleni fog!

Én már régóta csak tk. lisztet használok, fehér nincs is itthon :)

pepus írta...

kipróbáltam, nagyon fincsi, bár nekem jóval hosszabban sült. de a lényeg lényeg maradt. :) köszi!!

Dulmina írta...

Örülök, hogy ízlett.
A sütési idő erősen sütőfüggő, csak miheztartás végett írom, hogy nálam mennyi volt.

Névtelen írta...

Kipróbáltam, és meg kell mondjam ...az egész család rajong érte :) ...sőt még anyum koleganői is!!! Jó egy hónapja sütöm, 2-3 naponta. Mind elfogy! :) KÖSZÖNÖM a receptet! Egyszerűen fantasztikus!
Öregtésztával, sikérrel, kovásszal, na aztán akkora combos stanglik lesznek, hogy ihaj :)
Csak meghajolni és hálálkodni tudok a recepttért! :) /a soszor agyonégetett "teszkósméregdrága" a nyomába sem ér. És ez a TE érdemed Culmina! KÖSZÖNÖM! :))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails