2008. július 1., kedd

Zöld pizza

Amikor a vasárnapi piacoláskor megláttam az édesköményt az egyik kedves árusomnál, egyből beindult a fantziám. Miután köszöntöttük egymást az öreggel, rögtön közöltem vele, hogy üzletet fogunk kötni. Lélekben talán már örült, hogy megszabadítom egy csomó krumplitól, de aztán mondtam, hogy én konkrétan az édesköményre gondoltam. S mivel meglepően alacsony árat mondott, az összeset lemérettem vele (szóval így se járt rosszul :)

Hazaúton pedig elkezdtem gondolkodni, hogy mi mindenre is lesz ez elég. S mivel nem sikerült tuti receptet felidéznem a témában (pedig volt már korábban is dolgom ezzel a hozzávalóval), hazaérvén az internetet hívtam segítségül.

Aztán pedig kimentem a sufniba a hozzávalókért, majd félrevonultam a konyhába alkotni. Ezt:

Előszöris összegyúrtam Katanyaka gyors pizzatésztáját. Aztán szétszedtem és alaposan megmostam 3 kis édesköményt, majd kb. fél centis csíkokra vágtam. Ugyanezt tettem 3 kicsumázott paprikával és 1 cukkinivel is, amit előtte hosszában is négybe vágtam. Egy nagy serpenyőben pici olívaolajat forrósítottam, majd rádobtam a zöldségeket, és időnként megkeverve kicsit pirítottam (kb. 5 percig - tehát még bőven ropogósak maradtak). Közben kibontottam egy kis üveg zöld olívabogyót, leöntöttem a levét, majd a bogyókat felkarikáztan. Aztán kimentem, és a ház előtt megtéptem egy kicsit a kakukkfű-ültetvényemet. Kis sóval, pár tekerésnyi borssal meg a kakukkfű-levelekkel fűszereztem a zöldségeket, és az jutott az egészről eszembe, hogy akár kifőtt tésztával is biztos finom lenne. No, de ott volt a begyúrt pizzatészta, amit egy vékonyan kiolajozott tepsibe simítottam úgy, hogy a szélén egy kis pereme legyen. Eloszlattam rajta a zöldségeket meg az olívabogyót, és beraktam a sütőbe, 180 fokon 25 percre (akkor jó, ha a tészta elvált a tepsitől, és kellemesen barnul az alja). Az édeskömény félretett leveleit tépkedtem rá díszítésnek. A negyedét még melegen megettem, a többi a hűtőben megérte a másnapot. Legnagyobb örömömre hidegen is ízletes, így nem vesződtem a melegítésével.

Az alapötletet innen vettem.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó ötlet,ilyen formában még nem találkoztam édesköménnyel és őszíntén szólva nálunk nem is nagyon tudnak vele mit kezdeni...mindig csak a klasszikus felhasználási módok.De ezért olvasunk többek közt Téged is:-)

Gratula, további jó kísérletezést!:-)
Nóri

Dulmina írta...

Ha minden jól megy, hamarosan lesznek további édesköményes receptek is nálam - merthogy nagyon ízlik :)

Névtelen írta...

Várom:-)
Nóri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails