2007. november 7., szerda

Halava - továbbfejlesztett változat

Korábban már többször is készítettem halavát egy másik recept alapján, de tegnap, hirtelen ötlettől vezérelve, a Kurma dásza könyvében szereplő változatot próbáltam ki. Eredmény: immár nem csak finom, de látványra is rendben van. Nem tudom, hogy mindez a kicsit eltérő arányoknak vagy a kicsit más készítési módnak köszönhető-e, de nem is ez a lényeg.

Recept: Diós-mazsolás darahalava

Hozzávalók (2 adaghoz; 1 pohár = 250 ml): 1¼ pohár víz, ¼ pohár mazsola, ízlés szerint édesítő (az eredetiben 5/8 pohár cukor), 7 dkg vaj, 5/8 pohár búzadara, 1/6 pohár darabolt dió.

Elkészítés:

  1. Egy lábasban felteszem főni a vizet a mazsolával és az édesítővel. Ha felforrt, akkor kicsire veszem alatta a lángot és jól záródó fedővel lefedem.
  2. Egy másik lábasban felolvasztom a vajat, majd kis lángon, állandóan kevergetve barnára pirítom benne a búzadarát (kb. 20 perc). Mikor félig megpirult, hozzáadom a diódarabokat is, és együtt pirítom tovább.
  3. A víz alatt feltekerem a lángot, majd mikor lobogva forr, hozzáöntöm a tűzről levett darához. Először fröcsköl, de lendületesen kell hozzáönteni, így ez hamar megszűnik.
  4. Kis lángon, kevergetve addig főzöm, míg besűrűsödik. Ezután lefedve még 5 percig főzöm nagyon kis lángon, majd még 5 percig állni hagyom.
  5. Forrón tálalom.

Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 154. oldal

5 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Milyen édesítőt használsz?

Dulmina írta...

Szia!
Ehhez éppen folyékonyat, Cologrin a neve és a Pennyben vettem. De azelőtt a Coop-ból volt sajátmárkás folyékony édesítőm, annak is hasonló az összetétele. Tapasztalataim szerint elég jól bírja a sütést-főzést, ellentétben néhány korábban kipróbálttal. Minden olyan ételhez ezt használom, ahol nem létkérdés, hogy por legyen. Porból meg szerintem is a gyógyszertári szorbit a legjobb, a "habosra keverjük" és hasonló műveletekhez.

Cukroskata írta...

Igen, a szorbit ugyanúgy viselkedik, mint a cukor. Most ki akarom próbálni a steviát, állítólag ugyanolyan jó, csak sokkal egészségesebb.

Névtelen írta...

ki tud ezen a recepten igazodni valaki? vagy unatkozó matematika mániásnak kell lennie? 1/6 pohár meg 5/8 pohár??? dkg ban és ml literben megadni nem sokkal könnyebb??
Morc

Dulmina írta...

Szerintem meg úgy könnyebb, ha egyetlen mérőeszközzel megvan mind, ezért a kenyérsütőgép mérőpoharát használom erre a célra (de egy beosztás nélküli pohárral is megy szemre - még nagyobb gyakorlattal pedig mérőpohár nélkül is). A megfelelő sorrend persze fontos: előbb a szilárd hozzávalókat mérem ki vele, és csak aztán a vizet. Egyébként Kurma sem dekázva adta meg a könyvében, bár a többszeméyes adaghoz kétségtelenül kerekebb mennyiségek tartoztak.
Szép napot!
D.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails